Charim: 'De onderste steen moet boven'

8 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN/VEENENDAAL - Charim is in zwaar weer terecht gekomen. Voor de tweede maal dit jaar zijn er over de zorginstelling door de SP kamervragen gesteld aan de minister voor volksgezondheid. CNV Publieke Zaken heeft de affaire aangekaart na meldingen van klokkenluiders. Medewerkers van Charim zouden door het management geïntimideerd zijn, onder druk zijn gezet om een andere baan te accepteren, er zou sprake zijn van een angstcultuur. Woonzorgcentrum Elim in Amerongen is onderdeel van het in Veenendaal gevestigde Charim.

door Gerard van Wijk

Charim is met name in de regio's Veenendaal en Zeist een belangrijke speler op de zorgmarkt, met 1800 medewerkers en 900 vrijwilligers op een twintigtal locaties. De onrust zou met name te maken hebben met een reorganisatie bij Charim. Maar dat kan hoofd marketing en communicatie Rufo Petri zich niet voorstellen. ,,De reorganisatie betreft alleen het facilitair bedrijf. Dat heeft te maken met een andere manier van maaltijdbereiding. Tot nu toe werd dat bij ieder zorgcentrum gedaan en in het nieuwe systeem worden de maaltijden van buiten ingekocht en bezorgd op de locaties. Negentig medewerkers zijn inmiddels herplaatst, zeven formatieplaatsen moeten nog herplaatst worden.''

Regiobestuurder Karin Kaspers van CNV Publieke Zaken vindt het ook een veeg teken dat in korte tijd zowel de voorzitter van de raad van toezicht als de voorzitter van de raad van bestuur zijn opgestapt. Maar volgens Philip Miedema, waarnemend voorzitter van de raad van toezicht, moet daar niets achter gezocht worden. Karin Kaspers heeft van klokkenluiders gehoord dat medewerkers van Charim zijn gedwongen keuzes te maken, anders konden zij vertrekken. Verder zou Charim al medewerkers de deur hebben gewezen alvorens er over een sociaal plan met de bonden was gesproken.

Inmiddels is er een gesprek geweest tussen Kaspers en de raad van bestuur. Charim gaat de klachten onderzoeken. Het enige lid van de raad van bestuur na het vertrek van Jan van de Wal is Arie Vorstelman. Hij zegt zich, evenals de ondernemingsraad, niet te herkennen in de kritiek. ,,Maar wij nemen de beschuldigingen wel serieus. De onderste steen moet boven. Intimidatie is een fout woord, Charim onwaardig.'' Zo'n organisatie willen wij niet zijn, vult zijn woordvoerder Petri aan. Op dit moment wil Charim geen verdere toelichting geven.

CNV en SP nemen de klokkenluiders eveneens serieus. ,,Bij veel zorginstellingen kom je dezelfde ongenoegens tegen, vaak onderbetaald en in ieder geval een (te) hoge werkdruk. Maar medewerkers die het vuur uit hun sloffen lopen om het in de zorgsector allemaal, voor zover dat nog kan, werkzaam en leefbaar te houden, bij een reorganisatie ook nog te intimideren, dat kan natuurlijk volstrekt niet.'' Charim benadrukt dat het CNV geen namen heeft genoemd van medewerkers die geïntimideerd zouden zijn, maar dat vindt de vakbond begrijpelijk gezien de manier waarop in dit land nogal eens wordt omgegaan met klokkenluiders.

Op korte termijn vinden er bij Charim gesprekken plaats om te achterhalen wat er precies is gebeurd. ,,Wij overwegen ook met een externe vertrouwenspersoon een spreekuur in te stellen, waar medewerkers terecht kunnen met hun verhaal'', aldus Vorstelman. Met de vakbond is afgesproken dat zij betrokken blijft op de verdere acties. ,,Charim moet een veilige plek zijn, waar je met plezier kunt werken.''

advertentie
advertentie