Utrechts Landschap houdt eerste Stichtse brandhoutveiling

7 november 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - In de tabakschuur aan de Veenseweg 8 in Amerongen wordt zaterdag 26 november vanaf 13.00 uur brandhout geveild bij de Stichtse brandhoutveiling. De meeste bomen staan nog in het bos. Het hout wordt 'op stam' verkocht, enkele kavels zijn al gezaagd. Het Utrechts Landschap heeft op verschillende plaatsen in de provincie in haar bossen percelen gemarkeerd waar de kopers zelf hun brandhout mogen zagen.

Geïnteresseerden kunnen bieden op de partijen brandhout, de zogenaamde kavels, die zij vooraf in het bos kunnen bekijken tijdens de kijkdag op zaterdag 19 november. De kavels variëren van 1 tot 10 m3 en zijn beschreven in een catalogus met daarin ook kaartjes waar het betreffende bosperceel te vinden is. De bossen waarin het brandhout te koop is liggen verspreid in de provincie: van de Grebbeberg in Rhenen tot de landgoederen Stoutenburg bij Amersfoort en Oostbroek in De Bilt. Kopers kunnen het hout deze winter zagen tot 15 maart. Vanaf die datum wil Het Utrechts Landschap weer rust in het bos vanwege het broedseizoen.

De boswachters van Het Utrechts Landschap verkopen het brandhout gewoonlijk aan een klein aantal vaste afnemers. Zij hebben gemerkt dat de belangstelling voor het hout de afgelopen tijd is toegenomen. Vroeger was het gebruikelijk om hout uit het bos openbaar te verkopen. Vooral boeren gebruikten veel hout: voor afrasteringen, het bouwen van schuurtjes en natuurlijk brandhout om te stoken. Tegenwoordig zijn er naast de open haarden ook steeds meer mensen die hun huis (voor een deel) met hout warm stoken. Naast het hout voor een goede prijs vermarkten wil de stichting ook de betrokkenheid van het publiek bij het bos en het bosbeheer vergroten. Het zagen in het bos is gericht op de vergroting van de variatie in het bos, of, zoals op de Grebbeberg het in ere herstellen van het vroeger wijd verbreide eikenhakhout. Het gezegde wil dat je van brandhout twee keer warm wordt: eerst als je het zaagt en klooft en daarna als je het stookt. Daar kan nu een derde keer bij komen, een warm gevoel voor de natuur als je het koopt op deze veiling.

Het Utrechts Landschap stelt de kopers verplicht om met veiligheidskleding te werken. Bij de veiling in Amerongen wordt door Van Veldhuyzen Groenvoorziening allerlei veiligheidsmateriaal te koop aangeboden: veiligheidsschoenen, helm met oorkleppen, zaagbroek en handschoenen. Daarnaast zijn er tijdens de veiling handige hulpmiddelen voor het zagen en kloven van het brandhout te koop, ook gebruikte motorzagen.

Speciaal en leerzaam: bosbouwinstructeur Filip De Bleeckere uit België (in België wordt veel hout gestookt) demonstreert tijdens de veiling een slimme kloofmethode. Veilingmeester is Simon Klingen, notaris is mw. mr. I.M. Duyverman. Info: www.utrechtslandschap.nl/houtveiling of voor specifieke vragen boswachter Hugo Spitzen 06-22847110.

advertentie
advertentie