Avondje stappen moet wel leuk blijven

2 november 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Een biertje of wijntje kan de gezelligheid verhogen, maar een glas teveel brengt meestal ellende. Door uitgaansgeweld en verkeersongevallen kan een plezierige avond ontaarden in een nachtmerrie. Met gezamenlijke afspraken willen de politie, de gemeente en horecaondernemers alcoholmisbruik en uitgaansgeweld tegengaan. Dinsdag zetten de betrokken partijen hun handtekening.

door Michiel Schaaij

Het zag er na afloop enigszins tegenstrijdig uit, in de burgemeesterskamer van het Doornse cultuurhuis. Een politiefunctionaris en een officier van Justitie, die samen met de burgemeester het glas hieven op de aanpak van alcoholmisbruik en uitgaansgeweld. Doel van de feestelijke bijeenkomst was de ondertekening van een horeca-convenant. De gemaakte afspraken moeten er uiteindelijk toe leiden, dat het uitgaansgeweld in de Utrechtse Heuvelrug binnen de perken blijft.

De bestuurlijke toost kan bij nader inzien ook als een voorbeeld van matig en verantwoord drinken worden beschouwd. Want drooglegging van de Utrechtse Heuvelrug is niet aan de orde en plaatselijke horecaondernemers leveren een positieve bijdrage aan vitale dorpskernen. ,,Ieder opstootje haalt dat positieve imago naar beneden'', zegt Dominique Tettero van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarom stellen de betrokken partijen alles in het werk, om het uitgaan in restaurants en cafés leuk te houden. Volgens Tettero worden ondernemers voor hun inspanningen beloond met privileges, zoals langere openingstijden en automatische verlenging van de terrasvergunning. Mochten zich toch problemen voordoen, dan kunnen restaurant- en kroeguitbaters naar een speciaal telefoonnummer bellen. Op vrijdag- en zaterdagavond hebben Heuvelrugagenten de zogenaamde horecatelefoon op zak. ,,Dat helpt de politie om adequaat op te treden'', aldus chef Dick van Heezel van het wijkteam. Door direct contact met de agent op straat, kunnen lastige klanten snel in hun kraag worden gegrepen en wordt erger voorkomen. Bovendien is het de bedoeling dat kroegbazen gezamenlijk veelplegers buiten de deur houden. ,,Het zou gek zijn, als de buurman een geweldpleger wél in zijn café toelaat'', aldus Tettero.

In het horecaconvenant zijn de onderlinge afspraken tussen gemeente, politie, Openbaar Ministerie en ondernemers nog eens duidelijk op een rijtje gezet. Volgens Officier van Justitie Maarten Vuylsteke wordt op die manier duidelijk, waar de verantwoordelijkheden liggen. Met de ondertekening loopt de Utrechtse Heuvelrug voorop in de regio, zegt Tettero. Hij hoopt dat de gemeente Rhenen het goede voorbeeld binnenkort volgt. Burgemeester Frits Naafs ziet het convenant als een logisch vervolg op het succesvolle beleid van de afgelopen drie jaar.

advertentie
advertentie