Wereldkampioen Simon de Wijs: ‘Bridge is leuker dan poker’

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Een beetje onwennig is het wel: na veertien lange speeldagen als wereldkampioen Bridge naar buiten komen. Het overkwam Doornaar Simon de Wijs (37), die met het Nederlands team de wereldtitel in de wacht sleepte. Vorige week werden de kaartspelers uit de Verenigde Staten naar de tweede plaats verwezen en zongen 1500 toeschouwers luidkeels het Wilhelmus en We are the Champions.

door Michiel Schaaij

,,Deze sfeer heb ik bij Bridge nog niet eerder meegemaakt’’, verklaart De Wijs een dag later tegenover De Kaap. Hij is er nog een beetje beduusd van. Als professionele Bridgespeler boekte hij eerder successen, maar nog nooit waren de reacties zo massaal. ,,Met tien juichende toeschouwers hield het meestal wel op’’, zegt De Wijs met een vermoeide glimlach om zijn mond. Vooral de laatste drie toernooidagen in Veldhoven bleken uitputtend. Het adrenalinegehalte in zijn lichaam liep zo hoog op, dat hij ‘s nachts de slaap nauwelijks kon vatten. Maar de wereldtitel maakt veel goed en is een unieke beloning voor zijn inspanningen.

Via internet volgden ruim 10.000 Bridgeliefhebbers de prestaties van de spelers op de voet. Die enthousiaste fans kunnen nu gaan nakaarten, net als De Wijs zelf. Hij beschouwt de halve finale als de zwaarste wedstrijd van het toernooi. Daarin wist het Nederlandse Bridgeteam de gedoodverfde winnaar Italië te verslaan. Het was de spannendste wedstrijd die de Doornaar ooit speelde. Beide teams gaven elkaar lange tijd geen duimbreed toe. ,,Maar aan het slot waren we nét iets beter’’, aldus De Wijs. In de finale werd het team van de VS relatief gemakkelijk opzij gezet. ,,Aan het begin maakten we door de zenuwen wat foutjes. Maar over de hele wedstrijd gezien waren we echt beter’’, analyseert hij.

Daags na de WK-finale staat het gebak in Huize De Wijs op tafel en rinkelt de telefoon vaker dan anders. De Doornse kaartspeler kan nu ontspannen achterover leunen. Hij geniet van de mediabelangstelling en van het ongekende enthousiasme voor de Bridgeprestaties. Koningin Beatrix feliciteerde het nationale team vanaf Bonaire, waar zij een officieel bezoek aflegt. Namens de Utrechtse Heuvelrug stuurde wethouder Roy Pamboer zijn gelukwensen aan De Wijs. Maar dat een enthousiaste buurman feestslingers over de straat spande, vindt hij minstens zo leuk.

De Wijs is een denksporter in hart en nieren. Als tiener werd hij al Nederlands kampioen schaken, maar hij vond het bordspel te saai en stortte zich op het kaartspel. ,,Bridge is leuker dan poker en het mist de geur van geld’’, aldus De Wijs. Hij hoopt dat de wereldtitel een steuntje in de rug is voor zijn favoriete denksport. Bovendien moet het Bridgen nu maar eens het oubollige imago van zich afschudden. In het topbridge ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 30 en 40 jaar en op dat hoogste niveau spelen concentratie en uithoudingsvermogen een grote rol. Om verjonging te stimuleren, zouden er Bridgelessen op basisscholen gegeven kunnen worden, denkt De Wijs. Met het zogenaamde mini-Bridge kunnen kinderen vanaf acht jaar al met de denksport aan de slag.

advertentie
advertentie