ISZ De Brug in beweging

1 november 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - In ISZ de Burg werd op 28 oktober een dansavond voor senioren gehouden. Het was de aftrap naar een seizoen waarin binnen de Brug beweging centraal staat. Bewegen van bewoners, van thuiswonenden en van medewerkers. Door diverse extra activiteiten voor revalidanten, demente ouderen, mensen met de ziekte van Parkinson en senioren die gewoon lekker fit willen blijven, zal dit komend jaar gestalte krijgen.

Vanaf 1 januari zullen revalidanten , die behandeld moeten worden na een heup of knie operatie, intensiever behandeld worden. Zes dagen in de week zal de afdeling fysiotherapie open zijn. De bedoeling van deze intensieve therapie is dat een revalidant sneller herstelt en dus sneller ontslagen kan worden. Het zorgkantoor heeft hiervoor extra geld beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt binnen de Brug extra aandacht geschonken aan het bewegen van dementerenden. Hiervoor is er een senioren sportleider aangetrokken die daar een belangrijke rol in zal vervullen. Behalve dat het belangrijk is dat elke oudere genoeg beweegt speelt ook de gedachte dat door een gezond spierstelsel, kwetsbare bewoners minder zullen vallen. Dit past in het streven van de Brug om zich in te zetten voor een zo groot mogelijke lichamelijke, psychische en sociale bewegingsvrijheid van de bewoners. Een uitdagend proces waar de Brug met medewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers intensief over van gedachte aan het wisselen is en innovatieve stappen in wil gaan zetten.

Niet alleen voor bewoners binnen de instelling, maar voor alle ouderen die zich lichamelijk fit wil blijven voelen binnen de gemeente Heuvelrug en haar omgeving, wil De Brug zich graag blijven inzetten. Voor mensen met de ziekte van Parkinson is afgelopen jaar al een oefengroep gestart waar zo'n tien personen aan deelnemen, welke twee keer per week bij elkaar komt. Tevens wordt, onder andere, geriafitness georganiseerd; een individueel oefenprogramma wat met behulp van fitnessapparatuur onder begeleiding van de seniorensportleider of fysiotherapeut wordt uitgevoerd.

Medewerkers komen in beweging doordat de Brug niet alleen zorg en behandeling binnen de muren van het verpleeghuis levert , maar steeds meer aan huis, via thuiszorg, polikliniek en bijvoorbeeld het expertteam dementie.

Wanneer een goed begin het halve werk is, zijn de verwachtingen nu in elk geval hoog gespannen. Het dansfeest, met livemuziek uit begin jaren '60, was druk bezocht. De dansvloer is geen moment leeg geweest, waarbij ieder zich op zijn eigen niveau overgaf aan de muziek, in beweging was. Mede door de hulp van Fonds Sluyterman Van Loo en de artiesten Davide la Cara en Woody Brunings was deze avond in Sparrenheide een daverend succes.

advertentie
advertentie