Corsojury geeft tekst en uitleg

3 november 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Evenals vorig jaar kwam de jury van het laatste bloemencorso aan de bouwers uitleggen hoe zij tot hun oordeel waren gekomen. Ad de Bruin uit Zundert illustreerde aan de hand van foto’s zijn kritische punten, maar ook deelde hij pluimen uit voor de creativiteit van de bouwers.

door Jan Meijer

Een terugkerend punt van kritiek was het feit dat de trekkers het beeld van de aanrijdende wagen verstoort. ,,Het leidt af en soms verdwijnt de kracht van de wagen zelfs helemaal,’’ doceerde De Bruin. Feit blijft, dat de wagens wel getrokken moeten worden en dus is het probleem niet altijd oplosbaar. De Bruin en zijn mede juryleden hebben ook oog voor de kleurencompositie: ,,Het moet niet te rommelig worden en houd er rekening mee dat de ondergrond een onderdeel is van de wagen.’’ De verhoudingen moeten blijven kloppen en dus was de tip: ,,Houd rekening met de afmeting van de bloemen als je bijvoorbeeld een arm of een been gaat bedekken. Aan twee zijden een bloem, betekent algauw 6 cm meer omvang.’’ Een andere tip was voor de figuratie, die moet juist de voorstelling van de wagen versterken. ,,De trommelende meisjes van Ginkelduin hadden beter voor de wagen uit kunnen lopen dan in het niet te vallen óp de wagen zoals nu gebeurde.’’

Zo kregen de bouwers rijkelijk tips aangereikt met daarbij het verzoek om ervoor te zorgen dat hetzelfde onderwerp niet tweemaal voorkomt, zoals de olifanten en de Super Mario. ,,Maar jullie moeten niet vergelijken en elke wagen afzonderlijk beoordelen,’’ pareerden de bouwers. Daarin kregen ze gedeeltelijk gelijk, want onwillekeurig wordt zo’n vergelijking wel getrokken.

Dat hij de jeugdwagens, van de mini’s tot aan de grotere, even kritisch benaderde als die van de ‘grote broers’ benadrukte de professionaliteit van de wijze van jureren.

Waardering

Grote waardering had De Bruin ook. Voor de winnaars had hij het predikaat ‘Super’ over. ,,Ik heb die wagen in het fruitcorso van Tiel zien rijden, maar hier was hij echt veel mooier.’’ De kleur van de olifantenformatie vond hij werkelijk schitterend en hij gaf daarbij een pluim aan de figuratie. Het leverde hem de vraag op waarom er dan geen wagen in aanmerking was gekomen voor de prijs van de meest kunstzinnige wagen. ,,Daar is meer voor nodig. Wij waren unaniem van mening dat hij er niet bij zat deze keer.

En zo konden de bouwers met alle plussen en minnen al gaan denken aan het corso van 2012. Dat is weer een jubileumcorso - het 60-ste alweer - en het kan niet anders of de bouwers zullen allemaal een extra tandje bijzetten om de bezoekers op 18 augustus weer een onvergetelijke dag te bezorgen. Het bestuur heeft voor 2012 nog enkele extra activiteiten op het programma staan. Zo zal er in samenwerking met de Historische Vereniging Leersum een door Lambert Klaus samengesteld boekje verschijnen ter gelegenheid van het 12e lustrum. Penningmeester Jan Fontijn kijkt in elk geval terug op een geslaagd corso. ,,Er is een mooie financiële plus geboekt.’’ Het systeem van de polsbandjes die bezoekers bij de entree omgedaan kregen, heeft vruchten afgeworpen.

advertentie
advertentie