Utrechtse gemeenten brainstormen over jeugdzorg

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Wethouders en beleidsmedewerkers uit de hele provincie kwamen vrijdagochtend 28 oktober naar het Utrechtse provinciehuis om elkaar op de hoogte te stellen van lokale en regionale plannen voor de transitie van de jeugdzorg.  

De jeugdzorg moet anders en beter. Daarover is iedereen het eens. Tegelijkertijd krimpen de budgetten en stijgt de vraag. Door de regie op de jeugdzorg over te hevelen van de provincie naar de gemeenten, wil de overheid bestaande knelpunten oplossen. Het moet eenvoudiger, minder bureaucratisch en er moet meer preventief gewerkt worden. ,,Zodat kinderen sneller geholpen worden. Ik noem het dan ook liever Transformatie dan transitie", zei gedeputeerde Jeugdzorg, Mariëtte Pennarts.

Gemeenten aan zet

De transitie van de jeugdzorg is een forse operatie. Het traject beslaat meerdere jaren. Lang niet alles is al helder. Het beleidsveld van de jeugdzorg is dan ook complex: zowel qua regelgeving en diversiteit in geldstromen als veelheid aan instanties en belanghebbenden. Hoe kunnen gemeenten zich goed voorbereiden op de transitie? Wat worden exact hun nieuwe verantwoordelijkheden? Met welke factoren dienen zij rekening te houden? Hoe zit het met de financiële risico's?

Kansen om betere zorg te bieden

De transitie biedt ook kansen, liet menigeen weten. Zo kan de jeugdzorg effectiever worden ingericht, meer hulp op maat worden geboden, dichtbij huis en in een sneller tempo. Dát is het idee. Bart Eigeman, wethouder in Den Bosch, liet zien hoe in Noord Brabant wordt omgesprongen met de transitieplannen. Door een proactieve houding en intensieve regionale samenwerking hebben ze in het Brabantse al flinke stappen gezet. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk op de zaal. ,,Het kan dus echt!".

Met volle kracht vooruit

Alle Utrechtse gemeenten zijn inmiddels begonnen met voorbereidingen op de transitie. Dat blijkt als diverse wethouders uit de provincie voorstellen en conceptafspraken presenteren die er reeds liggen. De Utrechtse gemeenten hebben zich verenigd in regionale samenwerkingsverbanden om over meer slagkracht te beschikken. Effectieve methodieken die in het programma Utrechtse Jeugd Centraal zijn onderzocht, zoals wrap around care en 1 gezin, 1 plan, maken bij de meeste regio's een belangrijk onderdeel uit van de plannen. Er moet nog veel gebeuren, maar deze eerste bijeenkomst voor alle wethouders en beleidsmedewerkers liet zien dat de beweging is gestart.

advertentie
advertentie