Van Zon-prijs voor hele groep

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Vrijwilligers bibliotheek onderscheiden

DRIEBERGEN - Niet één persoon maar een complete groep mensen werd vorige week donderdag gelauwerd met de Marinus van Zon-prijs. Het was voor het eerst in de twintigjarige geschiedenis van deze fameuze Driebergse onderscheiding dat dit gebeurde. De prijs, waarmee personen worden geëerd die zich belangeloos inzetten voor de dorpsgemeenschap, werd tot nu toe altijd aan een individu uitgereikt. Maar voor de 47 vrijwilligers van de Driebergse bibliotheek is deze traditie doorbroken. Zij werden tot hun grote verrassing collectief gehuldigd met een sculptuur, een oorkonde en een lovende toespraak. door Jan de Beer

Nietsvermoedend waren de vrijwilligers donderdag allemaal voor een 'bespreking' bijeen in de bibliotheek, toen het Marinus van Zon-comité zijn entree maakte. Bestuurslid John van Leeuwen haalde een speech uit zijn binnenzak en nam het woord. Hij bracht eerst nog even in herinnering wie Marinus van Zon was. Een Driebergse eierenhandelaar met een zeer kleine beurs die tijdens zijn leven (1894 tot 1958) ondanks zijn eigen moeilijke omstandigheden voortdurend anderen hielp die het nog minder hadden. Om mensen te huldigen die zich, evenals Marinus van Zon, belangeloos inzetten voor hun dorpsgenoten werd twintig jaar geleden op initiatief van Wim Kosterman een onderscheiding in het leven geroepen. Deze bestaat uit een beeldje van Marinus van Zon, vervaardigd door de kunstenares Lida Baas en een oorkonde.

Na deze inleiding, die bij de aanwezigen reeds een prettige onrust teweeg bracht, wees Van Leeuwen er op dat de vrijwilligers van de bibliotheek zich op allerlei terreinen nuttig maken. Zoals in de uitleendienst en de aan-huis-dienst, maar ook als voorlezer, klusser en gastvrouw of gastheer. Bovendien zijn veel van hen al zeer lang op deze wijze actief, sommigen al meer dan 25 jaar. Van Leeuwen voerde nog even de spanning op door vluchtig te zinspelen op de huldiging van één der aanwezigen, maar maakte toen bekend dat besloten was om met deze twintigste uitreiking van de onderscheiding een complete groep te eren, namelijk álle 47 vrijwilligers van de bibliotheek. Als vertegenwoordigers van hen werden Wies Copini en Johan Gramser naar voren geroepen om het beeldje en de oorkonde onder luid applaus in ontvangst te nemen. Doorgaans is bij deze jaarlijkse festiviteit ook altijd iemand van het college van B&W aanwezig, maar vanwege de zware begrotingsvergadering die deze avond plaatsvond was dat dit keer niet het geval. Het college had wel een grote bos bloemen en een feestelijke brief laten bezorgen. De groep vrijwilligers kon vervolgens, enigszins beduusd door de onverwachte huldiging, nog enige tijd nagenieten met feestelijke hapjes. Voor het Marinus van Zon-beeldje wordt een mooie plek in de bibliotheek gezocht.

advertentie
advertentie