Buurtbemiddeling: ruzie in de tent

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Bij conflicten gaan soms alle remmen los

HEUVELRUG - Geluidoverlast, scheldpartijen en regelrechte pesterijen. Ook in de dorpen van de Utrechtse Heuvelrug gaan burenruzies van kwaad tot erger. ,,Ik kan er een boek over schrijven'', verzuchtte burgemeester Frits Naafs onlangs in een openbare raadscommissie. De kwesties waarmee hij te maken krijgt, zijn vaak te triest voor woorden. ,,Mensen maken elkaar het leven zuur en soms proberen buren elkaar de straat uit te treiteren'', aldus Naafs.

door Michiel Schaaij

Als het conflict tussen inwoners hoog oploopt, probeert Naafs de strijdende partijen rond zijn burgemeesterstafel te krijgen. ,,Vaak gaat het om kleine dingen met grote consequenties, om uit de hand gelopen irritaties. Dan moet de gemeente in actie komen, anders gebeurt er niets'', aldus Naafs. Hij bemiddelt over het geluid van een windgong, over hanengekraai en over uit de hand gelopen parkeerruzies. ,,Maar ik ben geen scheidsrechter en ik kan onderlinge problemen niet de wereld uit helpen. Dat moeten mensen zelf doen.'' Soms vraagt hij zich af: moet de gemeente wel tijd en geld uittrekken voor particuliere kwesties? Steeds vaker komen de gemeentelijke mediators uit Leersum en Zeist in beeld, die tegen een speciaal tarief proberen om ruziënde buren nader tot elkaar te brengen. Toch wil Naafs zich niet aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken. ,,Voor inwoners is de gemeente de dichtstbijzijnde overheid. Dan zeggen wij niet: zoek het zelf maar uit.''

Ook woningcorporaties kunnen bij buurtconflicten een bemiddelende rol op zich nemen. Consulent Els van Tuinen van Heuvelrug Wonen heeft samen met twee collega's haar handen vol aan ruziënde huurders. In totaal gaat het om meer dan 100 incidenten per jaar. Bij een toenemend aantal meldingen wordt Van Tuinen geconfronteerd met psychiatrische problematiek. In die gevallen schakelt ze hulpverleners van Altrecht of Kwintes in. Verder merkt ze dat er bij burenruzies vaak alcohol in het spel is. ,,Dan gaan de remmen los en de volumeknop omhoog'', aldus Van Tuinen. Buren blijken maar al te vaak vreemden van elkaar te zijn. Soms is het al genoeg om mensen met elkaar in contact te brengen. Onder het motto ,,als je elkaar kent, ben je verdraagzamer'' kan een buurt of flatportiek in rustiger vaarwater terechtkomen. Als onderliggende oorzaak ziet Van Tuinen de botsing van verschillende leefstijlen. Volgend jaar hoopt ze tijdens portiekgesprekken afspraken op maat te maken.

Toch is niet alles kommer en kwel. Soms wordt er voor een heftige burenruzie onverwacht snel een goede oplossing gevonden. ,,Het knettert even en daarna vinden de partijen elkaar'', zo vat Naafs een succesvolle bemiddelingspoging samen. Van Tuinen bracht al eens twee buren met elkaar in contact, die na het oplossen van hun conflict een spontane afspraak voor een gezamenlijke barbecue maakten.

advertentie
advertentie