Fietsbaan met heuse konijnenheuvel op Kinderboerderij

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Zelfs de regen kon vorige week de kinderen er niet van weerhouden om met hun favoriete skelter de nieuwe fietsbaan uit te proberen. Het had een tijd geduurd, maar nu was de baan dan toch eindelijk klaar. Eindelijk de ruimte om rond te scheuren zonder te moeten letten op héle kleine kinderen of ouderen. Voor de opening waren alle sponsoren uitgenodigd en iedereen die zich op een of andere manier voor dit leuke project had ingezet.

door Katka Kolmas

De fietsbaan met konijnenheuvel die op 12 oktober in aanwezigheid van alle investeerders feestelijk werd geopend, is het resultaat van een unieke samenwerking met diverse sponsoren. ,,We wisten al een tijd dat we meer ruimte moesten scheppen voor de vele skelters van de kinderboerderij. Kinderen zijn dol op die skelters, maar eigenlijk was er te weinig plaats op het terras voor alle bezoekers en skelters samen. Dat heeft wel eens tot gevaarlijke situaties geleid", aldus bestuursvoorzitter Jannie Foekens. ,,We hebben het Driebergse architectenbureau WiM benaderd met het verzoek een oplossing voor ons te verzinnen. Na een avondje brainstormen kwam architecte Loes Willemsen met een geweldig ontwerp waarin bovendien plaats was voor een konijnenheuvel. Ze bood ook meteen aan om met een aantal Lions de konijnenheuvel voor ons aan te leggen. Daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt. Diverse leden van de Lionsclub Utrechtse Heuvelrug zijn een dag en twee avonden in de weer geweest met de aanleg van de heuvel. Bouwbedrijf Van Asch heeft de baan aangelegd en een deel van het benodigde materiaal gesponsord. Het overgrote deel van de kosten is opgebracht door de Soroptimistclub Heuvelrug. De projectcommissie van de soroptimisten is een paar keer bij ons komen kijken en wij hebben op een van hun vergaderingen onze plannen gepresenteerd. Na de presentatie besloten zij in ons fietsbaanproject te investeren."

De fietsbaan heeft de vorm van een acht. In de grootste binnenring is een grote ren van twaalf bij acht meter aangelegd. De bodem van de ren is afgedekt met gaas en in een hoek is aarde gestort voor een heuvel waar de konijnen kunnen graven. Kinderen kunnen over het lage hek klimmen om bij de konijnen te komen. In de kleinere ring is voor de grotere kinderen een wiebelbalk geplaatst en her en der staan bankjes. De kinderboerderij is nog op zoek naar attributen voor langs de baan. Een houten waterput of verkeersborden, bijvoorbeeld.

Ook beheerder Lottie Brosky is zeer te spreken over de nieuwe aanwinst van de kinderboerderij. ,,Het resultaat is prachtig. De architecte heeft voor de baan een soort leem bedacht dat heel natuurlijk aandoet. In de ren hebben we nu tien konijnen uitgezet. Die moesten er allemaal tegelijk in, want anders gaan konijnen vechten. De heuvel is ideaal omdat ze daar naar hartenlust kunnen graven zonder dat meteen het hele terrein verandert in een modderpoel. Als je het aan de konijnen zelf overlaat, ploegen ze in no time de hele baan om", vertelt Lottie.

u Wie attributen voor langs de baan beschikbaar heeft, kan bellen met de beheerder.

advertentie
advertentie