'Het was primitief maar gezellig'

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Cor Geutjes blikt terug op historie Stichtse

DRIEBERGEN - De Stichtse Courant bestaat dit jaar 75 jaar. Een speciale bijlage, die deze week huis-aan-huis in het dorp Driebergen verspreid wordt, is helemaal gewijd aan dit jubileum. ,,Die ga ik zeker lezen", zegt de 85-jarige Cor Geutjes. Hij was destijds één van de eerste werknemers bij Gerke de Jong die de krant in 1936 in het leven riep. Geutjes kan zich nog allerlei details herinneren uit dat prille begin. Vooral ook uit de oorlogsjaren toen de drukkerij met kunst en vliegwerk het hoofd boven water moest houden en de krant op een gegeven moment door de Duitse bezetter verboden werd.

door: Jan de Beer

,Ik had op de Grafische School in Utrecht gezeten en kwam in 1941 bij de Jong in dienst", vertelt Geutjes. ,,De drukkerij zat toen nog aan de Bosstraat in de garage van rijwielhandel Tukker. We waren met z'n vieren: Meering, Spreeuwel, ik en De Jong zelf. Allerlei werkzaamheden deed ik, zowel zetten als drukken."

Geutjes kan nog steeds nauwkeurig beschrijven hoe de kleine drukkerij destijds was ingedeeld. ,,Hier stond de twee-toerenpers, daar was de snijmachine, op die plek was de opmaaktafel en aan die kant was een wasbak. Ook was er een brede trap met een luik naar de ruimte waar het papier lag opgeslagen." Uitvoerig beschrijft hij ook de memorabele toiletvoorziening. ,,Die was buiten, gewoon zo'n ouderwetse poepdoos, niet meer dan een hokje met een dakje." Geutjes vertelt het met glimmende pretoogjes: ,,Het was allemaal primitief maar erg gezellig. Op de betonnen vloer lagen houten vlonders en naast de opmaaktafel stond een grote kachel. De Jong was er altijd al heel vroeg en dan zette hij die kachel vast aan. Want anders kon je, als het koud was, nauwelijks iets met dat loodzetsel beginnen. We maakten vooral familiedrukwerk, enveloppen, rouwkaarten, en natuurlijk ook de krant die toen nog het Stichtsch Nieuws- en Handelsblad heette en eigenlijk alleen maar een dubbel gevouwen vel was."

Tijdens het begin van de oorlogsjaren kon de krant nog verschijnen en assisteerde Geutjes bij de advertentie-acquisitie. ,,De Jong zelf ging naar adverteerders die wat verder uit de buurt zaten en ik haalde advertenties op in de directe omgeving, bijvoorbeeld bij de Nutsbio die ook op de Bosstraat zat. Dan maakte ik van de gelegenheid gebruik om achter in de zaal even naar de films te kijken. Zoals het Polygoon-nieuws, dat was toen allemaal Duitse propaganda. En voor het eerst heb ik toen kleurenfilms gezien, die waren eveneens Duits." Aan deze belevenissen van Geutjes kwam echter een einde toen de krant door de Duitse bezetter verboden werd. ,,Voor de drukkerij brak daardoor een zware tijd aan", zegt Geutjes. ,,De inkomsten liepen terug en het was moeilijk om de zaak overeind te houden. En het werd nog moeilijker toen de elektriciteit werd afgesloten. We moesten de pers toen handmatig aan het draaien brengen. Dat deden we met twee man, maar het tempo van drukken bleef natuurlijk zeer laag." Geutjes herinnert zich hoe met die werkwijze ook een 'ondergronds blaadje' werd gedrukt. ,,We waren daar eens mee bezig toen De Jong kwam binnenstormen. Gooi alles snel weg! Er is verraad! riep hij. Later bleek dat er in Maarn, waar dat blaadje ook gemaakt werd, een inval door de Duitsers was geweest."

Toen de oorlog voorbij was kon de krant weer verschijnen en kreeg tegelijk een nieuwe naam: Stichtse Courant. De drukorders gingen ook weer binnenstromen. ,,We drukten toen bijvoorbeeld van die vetvrije zakjes voor de Gevato", vertelt Geutjes. ,,Die kon je ook mooi met water vullen. De misdrukken gebruikten we daarvoor. Als de krant klaar was en we ons even moesten ontladen, zijn die zakjes nog weleens door de drukkerij gevlogen."

In 1948 verhuisde de drukkerij naar de Traaij. Vier weken waren er uitgetrokken voor die verhuizing en het plaatsen van de drukpersen. Om de krant in die periode toch te kunnen uitbrengen reisde Geutjes regelmatig samen met De Jong in de auto naar Kampen, met al het zetwerk op de achterbank. ,,In de Kampense drukkerij van de broer van De Jong stond ik dan de hele nacht te drukken, en ging dan 's ochtends weer met een pakket kranten terug naar Driebergen."

Tot 1950 is Cor Geutjes werkzaam geweest bij drukkerij De Jong en ging daarna in de stoffeerderszaak van zijn vader werken die hij vervolgens tot 1987 gerund heeft. De Stichtse Courant die hij talloze keren van de persen liet rollen, leest hij nog steeds. Deze week ongetwijfeld met extra aandacht.

advertentie
advertentie