Fairtrade-titel komt in zicht; Kleurrijke manifestatie op 29 oktober

18 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Van 27 oktober tot 6 november vindt de Fairtrade Week plaats en op zaterdag 29 oktober zal een Fairtrade-karavaan door de Heuvelrugdorpen trekken. Volgens Clemens Egelie, voorzitter van de Stichting Fairtrade Gemeente Utrechtse Heuvelrug, en Sonja Bloemers, Leersums lid van de initiatiefgroep, kan met die manifestatie nog eens worden onderstreept dat deze gemeente er klaar voor is om aan het rijtje Fairtrade-gemeentes (op dit moment 17 in Nederland) te worden toegevoegd.

HEUVELRUG / DRIEBERGEN - Het lijkt er sterk op dat ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug zich binnenkort officieel Fairtrade Gemeente mag noemen. Sinds de start van de campagne dit voorjaar, is door de initiatiefgroep onder leiding van Driebergenaar Clemens Egelie veel werk verzet. Daarbij is opgevallen dat de animo bij bedrijven en organisaties om mee te doen, bijzonder groot is. door Jan de Beer

,,Er is werkelijk sprake van een inktvlekwerking", zeggen ze. ,,Het motto 'Breng Fairtrade dichtbij', blijkt aan te slaan. De animo toont aan dat de tijd er echt rijp voor is. Je zou bijna kunnen zeggen dat men het als vanzelfsprekend beschouwt om mee te doen."

Om tot Fairtrade Gemeente te worden uitgeroepen moet aan diverse criteria worden voldaan. Een jury onder leiding van Jan Pronk beoordeelt of dit het geval is. De belangrijkste criteria zijn: medewerking van het gemeentebestuur en voldoende deelnemers die Fairtrade-producten aanbieden of gebruiken. Volgens Egelie en Bloemers werd al gauw duidelijk dat aan deze voorwaarden kon worden voldaan. Het initiatief-raadsvoorstel van de ChristenUnie om deel te nemen kreeg ruime steun van de gemeenteraad, er werd een subsidie verstrekt en de gemeente nam de uitgangspunten van Fairtrade op in het inkoopbeleid. Bij het werven van deelnemers, waarbij vertegenwoordigers van de werkgroep in elk Heuvelrugdorp actief waren, liep de teller gezwind omhoog. ,,Minimaal zouden er 35 deelnemers nodig zijn, en we zitten nu al op een aantal van 67", vertellen Egelie en Bloemers. ,,Veel potentiële deelnemers bleken bij de zogeheten 'nulmeting' reeds aan de eisen te voldoen. Ook daaruit blijkt dat het doel van Fairtrade steeds meer mensen aanspreekt."

Dat doel is om door eerlijke prijzen en langjarige handelsbetrekkingen de armoede te bestrijden en daardoor kinderarbeid te verminderen, duurzaamheid te bevorderen en het milieu te sparen. Een gemeente die als 'Fairtrade Gemeente' wordt uitgeroepen heeft gedetailleerd aangetoond dat men zich daadwerkelijk inspant om Fairtrade-producten dichtbij de mensen te brengen.

De deelnemerslijst die in deze gemeente inmiddels is samengesteld omvat een flink aantal supermarkten alsmede horecabedrijven, maar ook kledingzaken, warenhuizen en cadeauwinkels. Daarnaast staan er maatschappelijke organisaties zoals geloofsgemeenschappen en scholen op de lijst. ,,Vorige week hebben we de Stichting Kinderopvang Driebergen-Doorn (SKDD) als 60-ste deelnemer ingeschreven", vertellen Clemens Egelie en Sonja Bloemers. ,,Een tamelijk belangrijke deelnemer, omdat deze organisatie de Fairtrade-gedachte op tal van manieren tot uiting brengt, zoals onder meer bij het milieubewuste vervoer."

Volgens Egelie en Bloemers zal de aanvraag voor de titel nog dit jaar worden ingediend. De Fairtrade-karavaan die op zaterdag 29 oktober door de Heuvelruggemeente trekt moet hierbij nog eens, onder meer met speciale aanbiedingen van de deelnemers, voor extra aandacht zorgen. Met een nostalgische tramwagen reist een kleurrijk gezelschap langs de Heuvelrugdorpen. Wethouder Homan is hierbij een deel van de dag aanwezig, maar ook de Leersumse oud-wethouder Koudijs en Huub Jansen, de Driebergse directeur van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels. De karavaan wordt opgeluisterd met muziek en enkele gigantische ludieke exemplaren van een banaan en een ananas, als voorbeelden van veel verkochte Fairtrade-producten in supermarkten.

Meer informatie op: www.fairtradeheuvelrug.nl.

advertentie
advertentie