Lichtvervuiling is wél zo veilig; Nachten zijn op de Heuvelrug nooit donker

13 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De één is bang in het donker, voor de ander kan de nacht niet zwart genoeg zijn. Om natuurliefhebbers en sterrenkijkers ook eens aan hun trekken te laten komen, organiseren natuurfederaties zaterdag 29 oktober de Nacht van de Nacht. Met die actie vestigen ze de aandacht op de lichtvervuiling in Nederland. In veel plaatsen gaan er lampen uit, maar de Utrechtse Heuvelrug doet slechts mondjesmaat mee aan de verduistering.

door Michiel Schaaij

Vorig jaar trokken georganiseerde nachtactiviteiten landelijk meer dan 25.000 bezoekers. Die zochten elkaars gezelschap om van het donker te genieten. Tijdens pikdonkere excursies gingen liefhebbers op zoek naar uilen. Ook stonden duistere stadswandelingen en een nachtelijk vaartochtje door de Biesbosch op het programma. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug nam landgoed De Reehorst het voortouw. Ook dit jaar organiseert het Driebergse cultuur- en congrescentrum weer een diner bij kaarslicht. Nadat de vlammetjes zijn gedoofd, volgt een bijzondere avondwandeling over het landgoed.

Licht doven is duur

Als minimale bijdrage aan de Nacht van de Nacht, heeft het college toegezegd om de aanlichting van het gemeentehuis in Leersum te doven. In het Doornse dorpscentrum leidt de milieuactie echter niet tot duisternis. Volgens wethouder Bert Homan (VVD) is de gemeentelijke afzijdigheid vooral te wijten aan de energieleverancier, die het bestuurlijke bastion aan het Doornse Kerkplein in het licht zet. De stroommaatschappij brengt voor het tijdelijk doven van de lampen een bedrag van €672,- exclusief BTW in rekening. Dat vond de wethouder van financiën te gortig en hij stuitte daarbij niet op politiek verzet. Wel deed Hans Nijhof (Groen Links/PvdA) een dringende oproep om ook in de Utrechtse Heuvelrug de lichtvervuiling terug te dringen. ,,College, ga voorop lopen!'', zo moedigde Nijhof de bestuurders aan.

,,Bij onze energieleverancier gaat het niet van harte'', stelde Homan vast, maar hij deed een toezegging voor de toekomst. ,,Volgend jaar doen we massaal het licht uit in de héle Utrechtse Heuvelrug'', aldus de wethouder. Zijn partijgenoot Peter van der Zee ziet die complete verduistering met angst en beven tegemoet. ,,Toen de verlichting op de Dorpsstraat in Doorn was uitgevallen, brak een fietser haast zijn nek. De veiligheid mag niet in gevaar komen!'', waarschuwde hij. Of Homan zijn belofte gestand kan doen, is daarom nog maar de vraag. Ook volgens een ambtelijk memo ,,is het voor de veiligheid rondom het Doornse cultuurhuis niet wenselijk om de verlichting een hele nacht te doven''. De politie zou een aantal plekken in de Utrechtse Heuvelrug hebben aangewezen, waar de openbare veiligheid in het geding komt als de verlichting wordt uitgeschakeld.

advertentie
advertentie