Geruchten en emoties achter de kazernepoort

12 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

Officiële reacties zijn er daarom van marinierszijde nog niet te verwachten. Maar wie zijn oor achter de kazernepoort te luisteren legt, hoort dat de plannen van defensieminister Hans Hillen (CDA) wel voor enige onrust zorgen. ,,Het is logisch dat er emoties zijn, als je werkplek ineens meer dan 150 kilometer verderop komt te liggen'', vindt Bouman. Dat een mogelijke sluiting van de Van Braam Houckgeestkazerne grote economische gevolgen voor Doorn zou hebben, wordt door verschillende mariniers in informele gesprekken echter betwijfeld. De Doornse ondernemersvoorzitter Ad Onstein schermt met mogelijke faillissementen, maar volgens bronnen op de kazerne woont slechts een beperkt aantal mariniers in Doorn. Verreweg de meeste mariniers stappen na afloop van hun werkdag in de auto naar woonplaatsen als Wijk bij Duurstede, Tiel, Veenendaal en Almere. ,,Hooguit komt er af en toe iemand met een blauw boodschappentasje van Albert Heijn de kazerne in'', zo valt te beluisteren. ,,En de plaatselijke kapper zal zeker niet op de fles gaan, als hij drie klanten verliest.'' Met uitzondering van groenvoorziening en ,,het legen van de vuilnisbakken'' worden de meeste kazerneopdrachten landelijk aanbesteed en uitgevoerd.

DOORN - Het gonst van de geruchten op de Van Braam Houckgeestkazerne en er wordt druk gespeculeerd over een mogelijke verhuizing naar Vlissingen. Maar er is nog niets concreet en het Korps Mariniers wil niet op de beslissing vooruitlopen, zegt voorlichter 1e luitenant Hans Bouman. door Michiel Schaaij

Ook een tweede argument tegen sluiting van de Van Braam Houckgeestkazerne wordt achter de poort informeel in twijfel getrokken. Burgemeester Frits Naafs en wethouder Roy Pamboer (VVD) betoogden maandag in de Tweede Kamercommissie voor defensie, dat het Korps Mariniers goed uit de voeten kan met de uitbreidingsmogelijkheden. Maar in marinierskringen wordt dat tegengesproken. ,,Dit terrein is net een postzegeltje, we kunnen geen kant op'', zo zegt men. Wel worden de traditionele banden tussen het Korps Mariniers en de Doornse gemeenschap op waarde geschat. In de Utrechtse Heuvelrug wonen veel gepensioneerde mariniers en in een poll op de website van deze krant sprak 73 procent van de deelnemers zich uit voor het behoud van de kazerne.

advertentie
advertentie