Vrijwilligers brengen bibliotheekboeken bij mensen thuis

20 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN -  Regiobibliotheek Z-o-u-t, waarvan de bibliotheek Driebergen deel uitmaakt, heeft een bijzondere dienst: Bibliotheek aan Huis. Deze gratis service is bedoeld voor iedereen die graag leest en/of van muziek en film houdt, maar tijdelijk niet of moeilijk naar de bibliotheek kan komen. Naar aanleiding van uw wensen zoekt een medewerker boeken voor u uit en brengt ze bij u thuis.

door Katka Kolmas

Meneer Stortenbeker (92) van woon- en zorgcentrum Sparrenheide is sinds vijf jaar een trouwe afnemer van deze service. Hij is slecht ter been en een bezoekje aan de bibliotheek zou voor hem veel te vermoeiend zijn. Maar lezen doet hij nog graag en veel, zo'n vier tot vijf boeken per leenperiode van zes weken. Dat kan van alles zijn: romans, historische romans, thrillers, maar dan de Zweedse of Engelse graag, vanwege de mooie sfeertekeningen. Hij heeft misschien als enige in Sparrenheide een computer en kan dus zelf in de bibliotheekcatalogus kijken. Hij krijgt ook elke maand een lijst met de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek toegestuurd. De titels die hem aanspreken, mailt hij door aan vrijwilligster Gerda van Dam. Zij zoekt de boeken voor hem uit en brengt ze bij hem thuis.

De heer Stortenbeker is een uitzondering," vertelt mevrouw van Dam, ,,omdat hij zelf lijstjes maakt met boeken die hij zou willen lezen. De andere mensen die ik bezoek hebben geen computer. Met hen ga ik er eerst voor zitten om te praten over wat zij graag lezen. Vervolgens zoek ik zelf passende titels op basis van hun leesvoorkeur. Het hoeven ook niet alleen boeken te zijn. De bibliotheek heeft ook heel veel tijdschriften over allerlei onderwerpen, zoals fotografie, natuur en allerlei hobby's. Die tijdschriften zijn duur als je ze zelf zou kopen. Via de bibliotheek kun je dan toch op de hoogte blijven."

,,Ik ben blij dat deze service er is,'' zegt de heer Stortenbeker. ,,Ik zou anders heel moeilijk aan boeken kunnen komen. Daarbij komt dat de bezoekjes van mevrouw van Dam op zich ook heel leuk zijn. Het is fijn om eens met iemand van buiten Sparrenheide te spreken. Er wordt hier heel veel georganiseerd hoor, en er zit heus wel eens iets bij dat ik ook leuk vind, maar het is toch steeds weer hetzelfde. Dezelfde mensen. Mevrouw van Dam blijft altijd een praatje maken en ik kom te weten wat er in het dorp speelt. Ik kijk er elke keer naar uit."

Behalve boeken en tijdschriften heeft de bibliotheek ook cd's, dvd's, luisterboeken en daisy-rom's die u kunt lenen. Bovendien kunt u informatie krijgen over leeshulpmiddelen en kan er een Daisyspeler geleend worden ter kennismaking. U kunt zich aanmelden via de website www.rbzout.nl of via telefoonnummer 0343 517981. Na aanmelding neemt een medewerker zo snel mogelijk contact met u op en maakt afspraken over uw leeswensen en het tijdstip van bezorgen. De dienst is geheel gratis, maar u moet wel lid zijn van de bibliotheek. Ook vrijwilligers voor het rondbrengen van boeken zijn welkom en kunnen zich via het vermelde nummer aanmelden.

advertentie
advertentie