Les van juf Aline is een feest

8 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

De Triangel heeft nieuwe directeur

DOORN - Ze vindt zichzelf een strenge juf. Maar als je de kinderen uit haar groep ernaar vraagt, ontkennen ze dat luidkeels. Aline Dijkhorst (48) staat al een kwart eeuw voor de klas op christelijke basisschool De Triangel. Met ingang van oktober zwaait ze er bovendien de scepter als directeur. ,,Een kleine school heeft veel mogelijkheden om de kinderen tegemoet te komen'', denkt Dijkhorst. door Michiel Schaaij

Eerder dit jaar werd een schaalvergroting in het Doornse christelijke onderwijs afgeblazen. Nu de veelbesproken fusie met basisschool Hoog Moersbergen van de baan is, kunnen Dijkhorst en haar collega's een zelfstandige toekomst tegemoet zien. In welk gebouw het onderwijs aan de Kortenburglaan gegeven zal worden, is nog onduidelijk. Er wordt gesproken over renovatie van de monumentale school, maar ook nieuwbouw behoort tot de mogelijkheden. Over de keuze wil Dijkhorst zich niet uitlaten, ze concentreert zich liever op het onderwijskundige reilen en zeilen van De Triangel. ,,De kwaliteit van onze lesuren wordt bepaald door mensen en niet door stenen'', zegt ze resoluut.

Voormalig Triangel-directeur Ad van Deursen maakte in zijn afscheidsinterview gewag van een spagaat tussen het bordkrijtje en leidinggevende taken. Dat die combinatie een hele kluif is, geeft Dijkhorst grif toe. Toch is er voor haar directietaak niet meer dan twee dagen per week ingeruimd. Dat wordt dus een kwestie van prioriteiten stellen. Maar Dijkhorst zou de twee lesdagen in haar kleutergroep voor geen goud willen missen. ,,Dat is het feestje van de week'', zegt ze. De mooiste beloning voor haar inspanningen is, als leerlingen zich later herinneren: ,,dat hebben we op De Triangel geleerd en daar hebben we nu écht iets aan." Een beetje strengheid is daarvoor wel nodig, houdt Dijkhorst vol. Om er onmiddellijk aan toe te voegen, dat duidelijkheid niet altijd vervelend hoeft te zijn. Dijkhorst wil normen en waarden van vroeger combineren met nieuwe onderwijskundige inzichten. Ze juicht veranderingen in het lesgeven toe, al plaatst ze er een kanttekening bij. ,,Er komt veel op het onderwijs af, maar we hoeven niet met alle winden mee te waaien'', aldus de nieuwe schooldirecteur. Het gaat om de vraag, wat kinderen nodig hebben om in de samenleving van de toekomst te kunnen functioneren.

,,De maatschappij vraagt veel van mensen. Het onderwijs moet kinderen daarom leren hun eigen keuzes te maken'', vindt Dijkhorst. Om kinderen niet af te remmen of op te zadelen met te hoge studieverwachtingen, levert De Triangel maatwerk. De school biedt aangepaste lesstof voor kinderen die meer tijd nodig hebben of met een leerprobleem kampen. Aan de andere kant kunnen leerlingen met rekentalent hun sommetjes in een hogere groep maken. En de lesmethode Topondernemers laat kinderen proactief aan de slag gaan met het vak wereldoriëntatie. Zo kwam een groepje Triangelscholieren zelf op het idee om burgemeester Frits Naafs voor een interview te strikken. ,,Op die manier geven we kinderen de ruimte om hun eigen sterke punten te ontwikkelen'', aldus Dijkhorst.

advertentie
advertentie