Erkenning deelopleiding longarts in het Diakonessenhuis

3 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Het Diakonessenhuis biedt longartsen in opleiding deelopleidingsplaatsen op de kennisterreinen van 'slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen' en 'non-invasieve beademing'. Dit is een verplicht onderdeel van de opleiding tot longarts. De landelijke erkenning hiervoor werd op 16 september 2011 aan het Diakonessenhuis verleend door de Medisch Specialisten Registratie Commissie (MSRC). Het Diakonessenhuis is de derde instelling in Nederland en het eerste algemene ziekenhuis waar deze deelopleiding kan worden gevolgd. Een deelopleiding met dit specifieke aandachtsgebied is vooralsnog uniek binnen Nederland.

Het verzorgen van deelopleidingen met specifieke aandachtsgebieden is een nieuwe ontwikkeling binnen de Nederlandse longartsenopleiding. In de nieuwe deelopleiding doen artsen in opleiding kennis en ervaring op met slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen en met non-invasieve beademing in de acute fase op de longverpleegafdeling. De beide kennisterreinen van deze deelopleiding zijn samen een verplicht onderdeel van de opleiding tot longarts. Tot nu toe werden zij als onderdeel van de hele opleiding tot longarts in bestaande algemene opleidingsklinieken aangeboden. Met een zelfstandige opleidingsstatus is de deelopleiding nu ook beschikbaar voor longartsen in opleiding vanuit het hele land. Deze deelerkenning kwam tot stand in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Rob Florijn, voorzitter Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis: ,,We zijn enorm trots op het verkrijgen van deze erkenning voor de deelopleiding tot longarts. Het Diakonessenhuis vindt het belangrijk dat medewerkers passie hebben voor het vak en leren in hun werk. We zijn een opleidings- en onderzoeksziekenhuis en zien het als onze taak medische- en verpleegkundige zorg verder te ontwikkelen. We leiden veel professionals op. Deze deelopleiding, tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het UMCU, is een verrijking voor ons opleidingsaanbod en de longgeneeskunde. Zo borgen we onze vakkundige zorg in de regio. Goede samenwerking is immers goede zorg!"

In Nederland snurken ongeveer 6 miljoen mensen waarvan circa 10 procent in ernstige mate, waarbij sprake is van het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS). Er is een sterke relatie tussen OSAS en hart- en vaatziekten. Al jarenlang wordt door longspecialisten hard gewerkt aan het optimaliseren van kwalitatief hoogstaande zorg voor patiënten met OSAS. Dit heeft onder meer geleid tot de polikliniek voor snurken en slaapapneu, een multidisciplinair samenwerkingsverband van KNO-artsen, neurologen en gespecialiseerde tandheelkundigen. Om de zorg voor deze patiëntengroep goed te kunnen begeleiden is in Utrecht in 2010 een OSAS coördinator aangesteld, waardoor patiënten één aanspreekpunt hebben gekregen voor al hun vragen. De patiëntenvereniging voor patiënten met slaapapneu heeft deze polikliniek ook dit jaar weer gewaardeerd als sterkliniek met 3 sterren.

Op de longafdeling van het Diakonessenhuis worden sinds 2009 patiënten met acute respiratoire insufficiëntie (longfalen) behandeld met non-invasieve beademing, een vorm van maskerbeademing. Daarvoor moesten patiënten, die hiervoor in aanmerking komen, altijd op een intensive care afdeling worden behandeld. De non-invasieve behandeling van patiënten met COPD buiten de IC-afdeling wordt wereldwijd als baanbrekend beschouwd. In Nederland wordt de behandeling nog maar beperkt toegepast op longverpleegafdelingen waarbij het Diakonessenhuis een landelijke voortrekkersrol vervult.

Het Diakonessenhuis (167 jaar) is een vooruitstrevend ziekenhuis waar bijna 2700 medewerkers en ruim 170 medisch specialisten zich op drie locaties inzetten om patiënten de beste zorg dichtbij leveren. Dat wil zeggen dat kwalitatief hoogwaardige medische en verpleegkundige zorg en zorgzaamheid voorop staan. Het ziekenhuis ontvangt hiervoor regelmatig erkenningen van onafhankelijke instanties. Jaarlijks bezoeken ruim 400.000 mensen de poliklinieken, worden er nagenoeg 27.000 patiënten opgenomen en vinden er ruim 34.000 daghandelingen plaats. Locatie Utrecht is een stadsziekenhuis en herbergt een van de meest uitgebreide bevallingscentra van Nederland. In 2010 is de eerste paal geslagen voor het nieuwe Spoedzorgcentrum Utrecht in 2013. In het voorjaar van 2011 is het nieuwe dagbehandelcentrum Oncologie/Hematologie geopend in Utrecht. Locatie Zeist, recent vernieuwd, is een vitaal streekziekenhuis met bovenregionale behandelcentra en speciale zorg voor ouderen en chronisch zieken. In Doorn staat een goed toegankelijke buitenpolikliniek waar vrijwel alle specialismen spreekuur houden. Info: www.diakonessenhuis.nl.

advertentie
advertentie