Bibliotheek: meer dan boeken

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Op uitnodiging van de Driebergse bibliotheek verzorgde Senia, een stichting die mensen bij elkaar brengt in leesgroepen, afgelopen dinsdag een inleiding over het starten van leeskringen. Na afloop was er de mogelijkheid tot het vormen van nieuwe kringen door belangstellenden. Het verschijnsel leeskring is inmiddels genoegzaam bekend en wint nog steeds aan populariteit. Bij de Driebergse bibliotheek zijn inmiddels dertien leeskringen geregistreerd. Plus alle leeskringen die niet bij de bibliotheek zijn ingeschreven, maar nadrukkelijk aanwezig zijn in de Driebergse gemeenschap.

Samen lezen inspireert en is gezellig

door Katka Kolmas

Samen lezen inspireert en is gezellig. In een leeskring lezen mensen allemaal hetzelfde boek en praten hierover met elkaar. Een leeskring kan zich inschrijven bij de bibliotheek en zo gemakkelijk aan de benodigde boeken en achtergrondinformatie komen. Ook worden er veel activiteiten georganiseerd, soms door de kringen zelf, maar ook door de bibliotheek of door Senia. ,,Een leesclub bestaat bij voorkeur uit zes mensen omdat je dan echt in gesprek raakt met elkaar. Bij meer mensen zie je snel groepjes ontstaan”, vertelt Ans Verkerk, regiomanager van Regiobibliotheek Zout. ,,De bibliotheek bemiddelt bij het vormen van een leeskring. Mensen die een kring zoeken, zetten we op een lijst en nodigen we uit voor speciale bijeenkomsten waar nieuwe leden onderling kunnen kennismaken. Wat je vaak ziet dat leesclubs op den duur vriendenclubs worden. Bij het praten over een boek kom je vanzelf veel over de ander te weten.’’

Vanuit bibliotheek Driebergen wordt de leeslijst voor leeskringen in de hele regio beheerd. ,,We hebben veertig recente titels in voorraad waaruit de kringen elk jaar een keuze kunnen maken. Als je samen leest, ontdek je de meerwaarde van een boek en raak je in gesprek met elkaar. De bibliotheek stimuleert het lezen in leeskringen voor alle leeftijden. Komend voorjaar organiseren we bijvoorbeeld de ‘Leeskringdate’, een leesevent voor jong en oud.”

De Driebergse bibliotheek maakt deel uit van de Regiobibliotheek Zout die globaal de Gemeente Heuvelrug, maar ook Rhenen en Wijk bij Duurstede bestrijkt. Waar landelijk het aantal abonnees afneemt, blijft dit aantal bij RB Zout stabiel. ,,We merken dat mensen meer lenen dan vroeger, voornamelijk omdat je tegenwoordig boeken ook via internet kunt reserveren en verlengen. De website van RB Zout bevat behalve de catalogus ook een overzicht van alle activiteiten die de bibliotheek aanbiedt. De activiteiten zijn ook voor niet-leden toegankelijk”, aldus Verkerk. ,,Iedereen is hier welkom. We hebben regelmatig exposities. Er is een kinderhoek met babybox. En we hebben een grote leestafel met uitzicht op de Traay. Koffie en thee zijn verkrijgbaar en je kunt vrijblijvend rondsnuffelen. Alleen als je iets wilt lenen, moet je een abonnement hebben. Met onze bibliotheekpas kun je overigens boeken lenen en inleveren in elke bibliotheek in de provincie Utrecht.”

Meer informatie is te vinden op www.rbzout.nl

advertentie
advertentie