'Kampers binnen 1,5 maand weg'

27 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De bewoners van het woonwagenkamp aan de Sportlaan zullen waarschijnlijk binnen anderhalve maand vertrokken zijn. Dat meldde wethouder Homan afgelopen donderdag toen de leden van de raadscommissie Bestuur en Middelen zich over zijn spraakmakende voorstel bogen om de woonwagenbewoners 'uit te kopen'. De wijze waarop de commissie het voorstel beoordeelde stond in schril contrast met de commotie die de afgelopen weken elders ontstond. Landelijk heerste er enorme opwinding over de deal die Homan had bedacht, maar de Heuvelrug-politici reageerden vol begrip en instemming. Vrijwel unaniem adviseerde de commissie om het voorstel op de lijst van hamerstukken te plaatsen. Alleen Jasper van Geijtenbeek (SP) meldde dat hij met het plan geworsteld heeft.

door Jan de Beer

Hans Waaldijk (GroenLinks/PvdA) complimenteerde de wethouder met de manier waarop hij zich verdedigd heeft toen hij, onder meer voor de camera's van omroep Powned, onder vuur werd genomen. ,,Wij adviseren u om die kwaliteit van communicatie voortaan te handhaven", zei hij. Die toonzetting werd ook door andere commissieleden gehanteerd, al wilden sommigen over enkele details nog even nader geïnformeerd worden. Boonzaaijer (SGP) vroeg zich bijvoorbeeld af waarom er geen anti-speculatiebeding in de overeenkomst is opgenomen. De kampbewoners worden ten bedrage van vijf ton aan een woning met bedrijfshal in een andere gemeente geholpen. Van dit bedrag neemt het woonwagenschap drie ton voor zijn rekening, de gemeente 40.000 euro (als compensatie wegens gedwongen verhuizing) en zelf moeten de kampbewoners 160.000 euro neertellen waarvoor zij een renteloze lening bij de gemeente zullen afsluiten. ,,Maar stel dat de bewoners het huis binnen enkele jaren weer verkopen voor een leuke prijs?", vroeg Boonzaaijer. Volgens wethouder Homan is dat scenario dichtgetimmerd. ,,De eerste vijf jaar mag het pand niet verkocht worden", zei hij. ,,En als het daarna toch verkocht wordt, moeten wij onze lening onmiddellijk volledig terug hebben." Homan benadrukte dat de overeenkomst met alle aspecten en verplichtingen die er aan vastzitten als één pakketje bij de notaris getekend moet worden door de kampbewoners. ,,En als zij voor dat totale pakket niet tekenen, gaat de deal niet door".

Vrijwel alle commissieleden vonden dat het voorstel als hamerstuk kan worden afgetikt bij de eerstvolgende raadsvergadering. Alleen Geijtenbeek van de SP twijfelde nog en meldde dat hij ruggespraak met zijn fractie zal houden. Wethouder Homan verklaarde dat hij 'dagelijks contact heeft' met de kampbewoners en dat de ondertekening binnen enkele weken zal plaatsvinden. ,,Ik verwacht dat de verhuizing over anderhalve maand geregeld zal zijn", zei hij. Naar welke gemeente de bewoners van het kamp verhuizen blijft overigens in nevelen gehuld. Het is een geheim onderdeel van de overeenkomst.

advertentie
advertentie