Het gras wordt dit jaar niet meer gemaaid

26 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - ,,Het zijn zware tijden en deze bezuinigingen zijn nodig." Met die stellingname schaarde fractieleider Hans Waaldijk (Groen Links/PvdA) zich donderdag achter de nieuwste maatregelen van het college. Door tegenvallers bij de Wmo en de Regionale Sociale Dienst is het tekort op de lopende begroting inmiddels gestegen tot ruim 2 miljoen euro.

door Michiel Schaaij

Om het jaar 2011 zonder financieel tekort af te sluiten, zijn scherpe maatregelen nodig. In de commissie Bestuur en Middelen van de gemeenteraad lichtte wethouder Bert Homan (VVD) zijn nieuwste bezuinigingsbrief toe. Hij denkt daarmee de financiële klappen te kunnen opvangen. ,,Maar pas aan het einde van het jaar weet ik zeker of het dekkingsplan voor de tegenvallers klopt'', aldus Homan.

Gemeenteperkjes

Inwoners van de Heuvelrugdorpen zullen vooral merken, dat het wegonderhoud stil ligt en de gemeentelijke grasvelden niet meer worden gemaaid. Alleen als de veiligheid in het geding is, komt de gemeente dit jaar nog in actie. ,,We vinden het instandhouden van de bijzondere bijstand belangrijker dan het wegonderhoud'', zei Homan. Die verzekering zal collegepartij Groen Links/PvdA als muziek in de oren hebben geklonken, maar de derde coalitiepartner D66 toonde zich kritisch. ,,Het onderhoud van wegen is belangrijk en verdient een discussie in de raad'', zei Hugo Prakke. Hij maakte er bezwaar tegen, dat politieke keuzes met een raadsinformatiebrief worden afgedaan. Gerrit Boonzaaijer (SGP) bracht fijntjes in herinnering, dat de huidige wethouder Tim Verhoef (PvdA/Groen Links) zich in de oppositiebankjes boos maakte over het slechte onderhoud van de gemeenteperkjes. In 2009 deed Verhoef een beroep op de Kroon om het onderhoudsniveau op peil te brengen, terwijl hij nu verantwoordelijk is voor het beperken van het onderhoud.

Beleid tijdelijk stopgezet

Het college heeft ook enkele maatregelen afgekondigd die niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Zo wordt de beleidsontwikkeling voor jeugd- en jongerenwerk, ouderenzorg, gezondheid en vrijwilligerswerk tijdelijk stopgezet. Verder zijn de subsidiebudgetten voor maatschappelijk en sociaal cultureel werk en andere beleidsterreinen naar beneden bijgesteld.

Lees meer in NieuwsbladDeKaap.nl van vandaag

advertentie
advertentie