Gemeente zoekt nog steeds composteerterrein

23 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Het voormalige bedrijfsterrein Van Opijnen in Doorn wordt geen gemeentelijk composteerterrein. Ook komt er geen biovergistingscentrale op het perceel aan de rand van de Kaapse Bossen. Wethouder Bert Homan (VVD) legt zich neer bij de wens van de raadscommissie Ruimte, die het gebied voor natuur en wonen wil bestemmen.

door Michiel Schaaij

Het terrein Van Opijnen is al jarenlang een blok aan het been van de gemeente. In de begroting heeft het terrein een boekwaarde van € 3.6 miljoen. Dat bedrag wilden Het Utrechts Landschap en de Vereniging Natuurmonumenten er niet voor neertellen en daarom heeft het college het terrein tijdelijk verhuurd.

Collegepartij Groen Links/PvdA wil best bekijken of een combinatie van energieopwekking met woon- en natuurfuncties tot de mogelijkheden behoort. Maar coalitiepartner VVD ziet die combinatie als problematisch en Homan hakte de knoop door. ,,We zullen de optie Van Opijnen niet verder onderzoeken”, verklaarde hij gedecideerd.

Protesterende buurtbewoners

De wethouder blijft wel voorstander van een eigen energiecentrale elders in de Utrechtse Heuvelrug. Maar of hij zijn visie spoedig in realiteit kan omzetten, valt te bezien. Voorlopig moet hij eerst een netelig en urgent Driebergs probleem zien op te lossen. Bewoners van de Meerkoet trokken de afgelopen jaren fel van leer tegen de opslag van bladafval en snoeihout in hun woonomgeving. De toegang tot het huidige composteerterrein loopt dwars door hun woonwijk. Als gevolg daarvan denderen zware vrachtwagens vlak langs een speeltuin en voelen ouders en kinderen zich onveilig. In juli beloofde Homan aan protesterende buurtbewoners, dat hij snel een einde aan de onveilige situatie zou maken. Die toezegging wil de wethouder gestand doen, verklaarde hij woensdagavond tegenover de commissie. ,,De situatie is absoluut onhoudbaar, daar moet dit jaar echt iets aan gebeuren.”

Vervuild grondwater

De milieuvergunning van het composteerterrein aan de Meerkoet is inmiddels verlopen en bovendien blijkt een alternatieve aanvoerroute nagenoeg onmogelijk. Nu het terrein Van Opijnen als uitwijkhaven is afgevallen, richt Homan zijn blik op de voormalige vuilstortplaats Maarsbergen. Die werd in 1979 gesloten, waarna er een ernstige vervuiling van het grondwater aan het licht kwam. Tot 2037 houdt de provincie er een vinger aan de pols, door de natuurlijke afbraak van de grondwatervervuiling te controleren. Of de milieuverontreiniging beperkingen stelt aan het gebruik van het terrein, is nog onduidelijk. Gerrit Boonzaaijer (SGP) geeft hoe dan ook de voorkeur aan een andere optie. Buurgemeente Veenendaal heeft een eigen biovergistingscentrale waar het bladafval prima verwerkt zou kunnen worden.

advertentie
advertentie