Hoogenraad kan het vergeten

22 september 2011 om 00:00 Nieuws

'Er zijn hogere belangen in het geding'

LEERSUM - De kans dat bergingsbedrijf Hoogenraad op korte termijn binnen de Utrechtse Heuvelrug kan verhuizen, is vrijwel verkeken. Hartstochtelijke pleidooien van CDA, SGP, BVH en SP ten spijt, kiest een ruime meerderheid voor hogere belangen. Hoogenraad wil graag naar een oud boerderijtje langs de A12 in Driebergen. Maar onderhandelingen over de toekomst van het stationsgebied Driebergen-Zeist wegen zwaarder, zo bleek vorige week in de commissie Ruimte van de gemeenteraad.

door Michiel Schaaij

In de lange aanloop naar het besluit, gingen linkse en rechtse partijen bij Wijnand Hoogenraad (70) op de koffie. Na twaalf jaar soebatten over een bedrijfsverhuizing legde de ondernemer nog maar eens uit, waarom iedereen erbij is gebaat als zijn bergingsbedrijf van de Rijksstraatweg vertrekt. Hoogenraad turfde de politieke reacties en was ervan overtuigd, dat een raadsmeerderheid het college zou opdragen het beoogde terrein aan hem te verkopen. Maar hij kwam bedrogen uit, want VVD, Groen Links/PvdA, D66 en ChristenUnie bleken er niets voor te voelen om aan zijn verzoek te voldoen.

Ook volgens wethouder Bert Homan (VVD) is het belang van het stationsgebied groter, dan dat van de individuele ondernemer. De gemeente heeft andere plannen en is daarover in onderhandeling met de provincie. Dat daarbij ook het landgoed Reehorst en de Triodos Bank een prominente rol spelen, werd door Homan niet in de openbaarheid bevestigd. Daarover werden de raads- en commissieleden later op de avond in beslotenheid bijgepraat. Ad Schiedon (SP) was woedend over die geheimzinnigheid en kondigde een motie aan om Hoogenraad te hulp te schieten. Hij wil daarmee een einde maken aan een ,,treurige geschiedenis van 12 jaar, vol met niet nagekomen toezeggingen en loze beloftes." Volgens Schiedon kan de ondernemer zijn bedrijf wel sluiten, als de gemeente zijn verzoek afwimpelt. SGP-er Gerrit Boonzaaijer deed een oproep aan alle partijen, om rekening te houden met het belang van Hoogenraad.

Maar het lijkt erop dat het takelbedrijf nog slechts een theoretische kans heeft, om naar het beoogde terrein in Driebergen te verhuizen. Als de gesprekken over het stationsgebied mislukken, zou Hoogenraad alsnog in beeld kunnen komen. VVD-er Bob van Lierop denkt niet dat het afketsen van de verhuizing gevolgen voor de werkgelegenheid heeft. Het liberale raadslid zei te geloven in het ondernemerschap van Hoogenraad . Volgens Van Lierop zal een negatief besluit het bedrijf daarom niet de nek omdraaien. Omdat een alternatieve locatie in de Utrechtse Heuvelrug niet voorhanden lijkt te zijn, zinspeelde hij op een vertrek uit de gemeente. ,,Vestiging in Veenendaal zou veel slimmer zijn'', aldus Van Lierop.

advertentie
advertentie