Buitenkunst in het gedrang

19 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De Amsterdamse beeldend kunstenaar Frank Mandersloot ziet geen brood meer in zijn installatie De Tijdlijn. Het concept bleek steeds moeilijker uitvoerbaar. De kunstenaar is afgekocht en wethouder Roy Pamboer (VVD) heeft de discussie over een kunstwerk naast het nieuwe gemeentekantoor uitgesteld tot de nieuwbouw is opgeleverd.

door Michiel Schaaij

Mandersloot werd vooral bekend door zijn kunstwerk Bijentafels in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Zijn nieuwe creatieve installatie moest een deel van de buitenruimte tussen Cultuurhuis Pléiade en het nieuwe gemeentekantoor gaan vullen. Voor de realisatie zouden een paar bomen en het oorlogsdocument op het Raadhuisplein worden verplaatst. Het plan was om De Tijdlijn vanaf de toegangspoort van Huis Doorn naar de Dorpsstraat te laten lopen. Daarbij zouden het monument en de Beatrixboom deel van de kunstinstallatie worden, net zoals een tijdcapsule die pas op 11 mei 2060 geopend mocht worden. De architect van het nieuwe gemeentekantoor was te verstaan gegeven, dat het kunstwerk niet in het gedrang mocht komen. Maar omdat het oorlogsmonument nu toch op dezelfde plek blijft staan, is realisatie van De Tijdlijn van de baan. Volgens de gemeente ziet Mandersloot geen kans om een ander kunstwerk voor de beschikbare ruimte te ontwerpen.

Overigens is het nog maar de vraag, hoeveel buitenkunst er in de toekomst in de Utrechtse Heuvelrug te zien zal zijn. De gemeente staat aan de vooravond van drastische bezuinigingen. Het is niet denkbeeldig dat de gemeenteraad kunst in de openbare ruimte niet langer als een kerntaak van de gemeente ziet. Het college heeft inmiddels op die mogelijkheid geanticipeerd. Het onderhoud en de verzekering van de kunstwerken zijn becijferd op zo'n €70.000 per jaar. Mocht de politiek dat bedrag niet beschikbaar stellen, dan moet een aantal beelden en installaties worden opgeslagen, aldus het college.

advertentie
advertentie