Kijkje in Driebergse ateliers

19 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - De Stichting Ateliers Driebergen organiseert ieder jaar in het eerste weekend van oktober een atelierroute ten behoeve van in Driebergen woonachtige dan wel werkzame beeldende kunstenaars. Tijdens dit jaarlijks terugkerende culturele evenement openen schilders, grafici, keramisten, beeldhouwers, edelsmeden en tekenaars hun deuren voor het publiek. Bezoekers kunnen dan gratis een kijkje in hun atelier nemen en met de kunstenaars praten. De kunstwerken kunnen uiteraard ook worden gekocht, rechtstreeks van de kunstenaars.

door Katka Kolmas

In de bibliotheek en alle bekende ophaalpunten in Driebergen is een folder met de route verkrijgbaar. De folder is voorzien van een kaart van Driebergen waarop de locatie van elk atelier is aangegeven. Van elke kunstenaar is een voorbeeld van zijn of haar werk en de adresgegevens opgenomen. Er doen 32 Driebergse kunstenaars mee uit veel verschillende disciplines. Er zijn beelden, tekeningen, schilderijen, keramiek en fotografie te zien, en maar bijvoorbeeld ook poppen en textiele werkvormen. Bezoekers kunnen op basis van de getoonde werken alvast een eigen route samenstellen.

Eén van de exposanten is Roel Berg. Hij heeft ook aan de vorige atelierroute meegedaan en dat was hem toen goed bevallen. ,,Er zijn dat weekend meer dan tachtig mensen in mijn huis en atelier geweest en dat was een bijzondere ervaring. Ik vind het leuk om over mijn werk te vertellen en nu kreeg ik zo veel geïnteresseerde mensen tegelijk over de vloer, geweldig! Het was ook voor mij in alle opzichten een inspirerend weekend."

Roel is sinds dertig jaar actief als beeldend kunstenaar en heeft zich toegelegd op fotografie en ruimtelijk, ambachtelijk werk. Zijn uitgangspunt is om met een minimum aan beeld een maximale zeggingskracht te bereiken. De foto's die hij tijdens de atelierroute laat zien vallen vooral op door het spel met lijnen, vlakken en herhaling. Eén van zijn foto's heeft in het kader van ZomerExpo2011 in het Gemeentemuseum Den Haag gehangen.

Zijn ruimtelijk werk is meer gebonden aan een thema waarmee hij langdurig bezig is. Momenteel draait in zijn werk alles om de oorsprong van hout en hout als beeld van oneindigheid. Daaruit is onder andere de installatie 'bomen over bomen' voortgekomen die eerder dit jaar in Natuurcafé La Porte werd tentoongesteld. Het object bestaat uit een bewerkte wilgenstam, gevat in glas. In de stam is een videoprojectie te zien over de geschiedenis van een klimboom uit Driebergen. Roel heeft deze serie uitgebreid en is van plan het laatste object tijdens de openstelling van zijn atelier te voltooien. ,,Dan is de cirkel rond en kan ik weer aan het volgende thema beginnen", aldus Roel.

Het evenement wordt op vrijdag 30 september om 20.00 uur geopend in de bovenzaal van Bourgonderie de Reiziger door wethouder Roy Pamboer. De ateliers zijn in het weekend van 1 en 2 oktober tussen 12 en 17 uur geopend. Meer informatie is te vinden op www.atelierroutedriebergen.nl.

advertentie
advertentie