Zwerfsteneneiland wint Beelaerts Prijs

22 september 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Met het project Binnenstebuiten heeft de Stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland (SVvhZ) de prestigieuze Beelaerts van Blokland Prijs 2011 gewonnen. Deze prijs is vandaag uitgereikt in het Cultuurhuis in Doorn

Om de bezoekers nog meer inzicht te verschaffen in het inwendige van zwerfstenen is onlangs het project Binnenstebuiten uitgevoerd. Door bij 33 stenen een klein oppervlak te zagen, slijpen en polijsten is het binnenste van de steen aan de buitenkant zichtbaar geworden. Zichtbaarheid, diversiteit, kenmerkendheid en bijzondere verschijnselen hebben daarbij een hoofdrol gespeeld. Door het gebruik van talrijke slijpschijven, opgebouwd uit verschillende materialen en grofheden is een spiegelglad oppervlak ontstaan. Tot slot zijn de stenen gepolijst en hebben ze een mooie hoogglans gekregen die sterk afsteekt tegen de verweerde buitenkanten. Dankzij dit project Binnenstebuiten zullen toekomstige bezoekers aan de buitenzijde van de zwerfsteen een boeiend beeld krijgen van de inwendige opbouw .

Twee organisaties reageerden zeer positief op het project. TNO, Geologische Dienst Nederland, was bereid een aanzienlijk deel van de kosten te dragen. Dat betekende niet alleen een financiële, maar ook een morele en vakinhoudelijke steun van deze aardkundige experts. De Stichting Beelaerts van Blokland Fonds bleek niet alleen bereid hoofdsponsor te worden, maar kende tevens de Beelaerts van Blokland Prijs 2011 toe aan dit project.

Het Zwerfsteneneiland ligt pal ten zuiden van de A12, tussen Driebergen en Maarn, in de Zanderij. De stichting Vrienden van het Zwerfsteneneiland (SVvhZ) heeft hier sinds 1 januari 2000 al 400 rondleidingen verzorgd.

u www.aardkundigewaarden.nl.

advertentie
advertentie