Markant plan voor locatie postkantoor

12 september 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Er is een markant plan ontwikkeld om de locatie van het oude postkantoor op de hoek van de Hoofdstraat en Buzziburglaan een compleet ander uiterlijk te geven, waarbij tevens sprake is van een functionele invulling van de plek. Het gaat om een gebouwencomplex dat met het glooiende park De Wildbaan een eenheid moet vormen, en waarin sociaal-maatschappelijke, recreatieve en dienstverlenende voorzieningen gecombineerd worden.

door Jan de Beer

Reeds sinds de sluiting van het oude postkantoor enige jaren geleden, ligt de vraag ter tafel wat de toekomst van deze centraal gelegen locatie zal zijn. Post NL (voorheen TNT Post genaamd) die eigenaar is van het perceel, wil de locatie verkopen om te herontwikkelen. In afwachting hiervan is de Eurowinkel van de Stichting Vluchtelingkinderen in het pand gevestigd. Aangezien een vastomlijnde visie op de ontwikkeling van de plek ontbrak, is enige tijd geleden een werkgroep geformeerd die over de mogelijkheden is gaan brainstormen. De werkgroep bestaat uit de vastgoedprofessional Anton Tierie die in opdracht van Post NL optreedt, de Driebergse architect Loes Willemsen die zich over een ontwerp heeft gebogen, de gemeentelijke bouwcoördinator Henny van der Ven en de directeur van de regiobibliotheek ZOUT, Mariet Wolterbeek. Ook Cees van den Broek van de Eurowinkel is bij het project betrokken en als vertegenwoordigers van de Driebergse gemeenschap hebben tevens de ondernemers Frans Copini en Paul Blom zitting genomen in de werkgroep.

,,Omdat het zo'n kenmerkende plek is kwamen wij al gauw tot de conclusie dat het om een bijzondere invulling zou moeten gaan", melden Anton Tierie en Loes Willemsen. ,,Een invulling die op draagvlak van de gemeenschap kan rekenen en die een koppeling tot stand brengt tussen Rijsenburg en Driebergen." Kernthema in de uitwerking was volgens Tierie en Willemsen dan ook het begrip 'schakelfunctie'. ,,Dat prachtige park De Wildbaan ligt daar nu maar. Het is echter een belangrijk element wat betreft het koppelen van de twee delen van het dorp" verklaren ze. ,,Met een bouwsel op die centrale plek waarin sociaal-maatschappelijke, recreatieve en dienstverlenende voorzieningen gecombineerd worden, ontstaat een kern waarin de twee dorpsdelen zullen samensmelten op een wijze die nooit eerder is gerealiseerd."

En zo kwam de werkgroep tot de vaststelling dat er een 'warm en transparant gebouw' moet komen dat 'tegen tegen de natuur aan ligt'. Dit idee is als volgt uitgewerkt. Aan de zijde van het park komt een horecavoorziening met terrassen die vanwege niveauverschillen en glooiingen samenvloeien met het park. De horecavoorziening is via een geleidelijke overgang geschakeld aan de dorpsbibliotheek waarin tevens informatieloketten van bijvoorbeeld VVV en gemeente een plaats kunnen krijgen en op de verdiepingen van het complex worden voorzieningen voor dienstverlening gehuisvest. Het complex bestaat aan de kant van de Buzziburglaan uit gebouwen met een villa-uitstraling die qua omvang passen bij de overige bebouwing in deze laan, en tevens is in het plan een parkeerkelder voorzien.

,,Het gaat er om dat de verschillende functies elkaar versterken", zeggen Loes Willemsen en Anton Tierie. ,,En dat er een centrale plek ontstaat waar iedereen het plezierig vindt om even te vertoeven." Ze benadrukken dat het niet de bedoeling is om het park aan te passen, maar alleen de functie meer inhoud te geven. ,,De terrassen van de horecavoorziening zijn gericht op die recreatieve functie van het park en het zal gaan om daghoreca voor een breed publiek." Volgens Tierie en Willemsen is er 'vanuit de markt' reeds veel interesse getoond voor het plan: ,,Er zijn in principe al huurders", zeggen ze. Tijdens de Open Monumentendagen werden in de Eurowinkel in het oude postkantoor schetsen van het plan getoond, waar de bezoekers unaniem positief op reageerden. Alles hangt nu volgens de werkgroep af van de medewerking die de gemeente wil verlenen: ,,Wij hopen zeer dat ook de gemeente zal inzien hoe dit plan tot een oogstrelende en functionele opwaardering kan leiden waar de complete Driebergse bevolking wat aan heeft."

advertentie
advertentie