Voetpad Trompstaete pijnpunt

15 september 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Het was een mooi gekleurd plaatje, maar we werden er een beetje lacherig van”, is de reactie van het bestuur van de Vereniging van Eigenaren op het laatste voorstel van de gemeente om een voetpad te realiseren tussen Trompstaete en de Raadhuislaan.

Gemeente en bewoners niet op een lijn

door Monique José Timmermans

Er is al jaren discussie over het gewenste voetpad. Verschillende opties zijn inmiddels de revue gepasseerd zonder dat het tot uitvoering is gekomen. Het vorige week gepresenteerde voorstel behelst een tweetal groene banen. Aan weerszijde van de weg creëert de gemeente zo een voetgangersstrook. De bewoners bestempelen deze echter als onvoldoende veilig.

,,De weg loopt bol, met een rollator schuif je dus zo de goot in. Het is niet voor niets dat men nu meer midden op de weg loopt. Zo’n voetpad geeft geen gevoel van veiligheid. Mensen horen vaak slechter, ze schrikken van verkeer dat ineens van achter hen opduikt. Doe je het goed dan loop je tegen het verkeer in, maar dat voelt ook niet prettig”, aldus de VvE.

Echte stoep

Voor de ouderen is de enige aanvaardbare optie een - ten opzichte van het asfalt - verhoogd pad aan de noordkant van de Tromplaan. Het maakt hen daarbij niet uit of dit direct aan de straatzijde of met een groenstrook tussen voetpad en rijweg wordt uitgevoerd. Deze optie is door de gemeente al in een veel eerder stadium als onhaalbaar gedefinieerd vanwege kosten en mogelijke aantasting van de groene uitstraling. Als variant heeft zij toen voorgesteld een verbinding tussen Trompstaete en de Raadhuislaan te maken via de parkeerplaats van de Twee Marken. ,,Onbespreekbaar”, menen de bewoners. ,,Veel oversteken, een onoverzichtelijke parkeerplaats en langs de ontmoetingsplek van (hang)jongeren, het heeft meer weg van een hindernisbaan.” Waarop de raad concludeerde dat deze variant kennelijk gelijk staat aan ‘paarlen voor de zwijnen gooien’. ,,Het is niet zinvol te investeren in een ongewenste optie.” Waarmee het project weer werd vooruitgeschoven. De gemeente onderzoekt - naar eigen zeggen - intussen de verschillende varianten: ,,Beperkte financiële middelen spelen daarbij een rol, maar ook behoud van bestaand groen, waterafvoer en verlichting hebben de aandacht.”

Woonservicegebied

Met de benoeming van het voetpad in het uitvoeringprogramma woonservicegebieden heeft de gemeente zichzelf de verplichting opgelegd het pad uiterlijk in 2012 te realiseren. Volgens de visie woonservicegebieden dient een laagdrempelige verbinding met de eerstelijns gezondheidszorg in het gezondheidscentrum en de winkelvoorzieningen vanzelfsprekend te zijn.

De visie woonservicegebieden is in de raadsvergadering van vorige week als hamerstuk aangenomen. Waarbij het enige Maarnse raadslid Gera Hensbergen weer heeft gevraagd voor de daarin opgenomen passage over het voetpad. De verwachting is dat het veelbesproken pad tijdens het raadsbezoek raad aan Maarn op 4 oktober weer ter sprake komt.

advertentie
advertentie