‘Crazy Dutchman’ vertelt over 24 uurs ultraloop

15 september 2011 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Bij de 24-uurs ultraloop van zaterdag 3 september in Glenmore in de Schotse Hooglanden stond Jeroen Renes als enige Nederlander tussen Engelstaligen aan de start. Na 23 uur en 39 minuten had hij 199 ½ kilometer gelopen, werd hij The Crazy Dutchman en The Comet genoemd, en was hij de onbetwiste winnaar geworden van deze langeafstandsloop.

door Han Overkamp

Hij geniet volop van zijn succes: ,,Ik vond het zó leuk om te doen. Om op deze manier te ontdekken hoever ik kan gaan met mijn lijf en mijn verstand. Ook al is er in deze tak van sport geen prijzengeld beschikbaar, ik ga hier mee door. Ik liep bovendien in een schitterend deel van Schotland. Dat was een en al genieten. Maar ‘s nachts werd het wel koud, zo’n graad of drie. Toch heb ik ook dan mijn loopschema goed kunnen aanhouden.’’

Dat schema was vooraf gemaakt door rekenmeester Lennart Berkman uit Maarn. Echter zonder de hoogteverschillen erin mee te nemen. ,,Achteraf heb ik uitgerekend dat ik in totaal zo’n 6000 meter heb ‘geklommen’. Aan calorieën heb ik 17.000 eenheden verbruikt. Dat staat gelijk aan acht dagen eten voor een volwassene. Iets wat mij ook helpt is om te eten en te drinken vlak voor de start. Daarin ben ik een uitzondering, niemand anders doet dat.’’

Zijn zwager Joost Henneman stond toegewijd en trouw aan de kant voor alle support, in samenwerking met een bevriende schotse familie. Een rekenmachine in de hand om de rondetijden te controleren en zonodig bij te stellen. En met vast voedsel en drinkwaar. ,,’Hoe langer ik liep hoe moeilijker ik het vond om vast voedsel tot mij te nemen. Gelukkig kon Joost mij steeds overtuigen dat ik het wél moest doen.

Daarmee bleven de electrolyten, mineralen en koolhydraten op peil.Goede voeding is voor mij de basis van alles.’’

Twee jaar geleden liep Jeroen de Swiss Alpine Marathon uit.Volgend jaar september wil hij meedoen aan de Spartathlon, van Athene naar Sparta over 246 kilometer, over wegen waarover de Oude Grieken al liepen. Wederom dankbaar gebruik makend van de adviezen en tips van de koning van de ultraloop Jan Albert Lantink. ,,Aan deze man heb ik zoveel te danken. Door zijn tips en ondersteuning merk ik steeds weer dat ik méér kan; meer dan ik zelf dacht te kunnen.”

advertentie
advertentie