Wilde zwijnen en grote herten niet welkom op de Heuvelrug

9 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - Edelherten, damherten en wilde zwijnen zijn, als het aan de meerderheid van de gemeenteraad ligt, niet welkom op de Utrechtse Heuvelrug. Met deze boodschap gaat het college naar de provincie. Deze maand komt de provincie met een nota waarin het toelatingsbeleid voor deze 'grote hoefdieren' is vastgelegd. In de eerste versie van deze nota geeft de provincie aan dat ze graag een kleine populatie edel- en damherten toelaat op de Heuvelrug, wilde zwijnen zijn niet welkom in de bossen van de Heuvelrug.

door Paul Nolens

Boswachter van het Utrechts Landschap, Hugo Spitzen, pleitte bij de gemeenteraad om richting de provincie positief tegenover de komst van wilde zwijnen, damherten en edelherten te staan. Zwijnen ploegen het land om en dat zorgt voor groei van 'pioniersvegetatie', damherten houden het bos open en edelherten zijn een regelrechte publiekstrekker, zo betoogde de boswachter.

De GroenLinks-PvdA-fractie sloot zich bij het verhaal van Spitzen aan. Hans Nijhof: ,,Deze dieren voegen iets toe aan de biodiversiteit in het gebied. Bovendien zijn de edelherten een publiekstrekker. Laat daarom een substantieel aantal van deze dieren toe op de Utrechtse Heuvelrug, die op een natuurlijke wijze - ecoducten - hier komen. We hoeven ze natuurlijk niet te lokken met koekjes. De infrastructuur moet vervolgens aangepast worden op de aanwezigheid van de grote herten."

De verkeersveiligheid is voor de meerderheid van de fracties een belangrijk punt om de grote hoefdieren te weren. ,,Edelherten en damherten zijn een gevaar voor het verkeer. We hebben hier te maken met veel wegen tussen de dorpen en dus door de bossen. Om het enigszins veilig te maken als de grote hoefdieren hier komen, zouden de bossen afgerasterd moeten worden, net als bij het nationaal park De Hoge Veluwe. Dat zien wij niet zitten", aldus Peter van der Zee (VVD).

Henk Veldhuizen (CDA) voegde daar aan toe dat de wilde zwijnen agressief en vernielzuchtig zijn, en dus ongewenst. Een mening die ook door een tweetal boeren kenbaar werd gemaakt, voorafgaand aan de raadsdiscussie.

Wethouder Tim Verhoef ziet wel voordelen in een 'kleine populatie' edelherten, damherten en wilde zwijnen. Toch moet hij met een negatief raadsadvies naar de provincie. Of de bezwaren van de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog invloed hebben op het provinciale beleid ten aanzien van de grote hoefdieren, zal blijken als de definitieve nota van de provincie afgerond is.

advertentie
advertentie