Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Voorbereiding kerntakendiscussie achter gesloten deur

8 september 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Er zijn drastische bezuinigingen op komst en de kans is groot dat de gemeente taken gaat afstoten. Om te bepalen welk dienstenpakket overeind blijft, heeft de gemeenteraad dit voorjaar een maatschappelijk debat in het vooruitzicht gesteld. Maar tot dusver vindt die kerntakendiscussie vooral achter gesloten deuren plaats.

Openheid zou tot verwarring kunnen leiden

door Michiel Schaaij

De gemeenten in Nederland komen in zwaar weer. Het kabinet Rutte legt forse bezuinigingen op en werpt tegelijkertijd taken als de jeugdzorg over de schutting van de lokale overheid. Om de verwachte financiële klappen op te vangen, moet de Utrechtse Heuvelrug zich bezinnen. Maar het schrappen van gemeentelijke taken is een ingrijpend proces. Daarom heeft de gemeente het adviesbureau BMC ingehuurd. Voor een bedrag van € 32.000 proberen de Amersfoortse consultants om het college, de ambtenaren en de gemeenteraad op één lijn te krijgen.

Besloten bijeenkomst

Vorige week sprak de gemeenteraad onder leiding van BMC-partner Cees Oosterwijk over drie scenario’s. Oosterwijk drong er bij de raadsleden op aan om een voorkeur uit te spreken of richtinggevende uitspraken te doen. Diezelfde avond zouden de raadsleden zich alvast met ,,do’s en dont’s’’ voorbereiden op het maatschappelijke debat. Of het daadwerkelijk zover is gekomen, kan deze krant niet uit eigen waarneming bevestigen. Na een half uur werd de dorpsjournalist door burgemeester Frits Naafs van de publieke tribune gestuurd, omdat de raadsbijeenkomst een besloten karakter zou dragen.

Geheimhouding

De voortdurende geheimzinnigheid rond de kerntakendiscussie is opmerkelijk. In de oorspronkelijke plannen mochten inwoners en maatschappelijke organisaties tussen half mei en begin juli meepraten. Dat tijdschema bleek niet haalbaar en daarom werd het proces over de zomervakantie heen getild. Komende week zou er een zogenaamd ‘werkatelier met het maatschappelijk middenveld’ plaatsvinden, maar ook die bijeenkomst is uitgesteld.

De discussie wordt voorlopig achter gesloten deuren gevoerd en een nieuwsbrief van BMC wordt slechts onder geheimhouding aan raadsleden verstrekt. In het begeleidende gemeentelijke e-mailbericht wordt eveneens op discretie aangedrongen, omdat de tekst van de nieuwsbrief buiten de kring van raadsleden tot ‘onnodige verwarring’ zou kunnen leiden.

advertentie
advertentie