Ruiters slaan paaltjes in de bossen

5 september 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - De komende weken zijn ruiters en menners in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug bezig met het plaatsen van knooppuntpaaltjes langs de bestaande paardenpaden als eerste actie in het kader van het project Netwerk paardenroutes. Een project dat tot stand is gekomen met een provinciale subsidie en een belangrijke bijdrage van de Rabobank Utrechtse Heuvelrug. Als alle paaltjes zijn geplaatst, komen de paden en de knooppunten op een kaart en wordt ook gewerkt aan plaatsing op internet. Naar verwachting zal het hele project in maart 2012 met een presentatie worden afgesloten.

Allereerst zijn door vrijwilligers alle bestaande paardenpaden met de GPS nagereden en in beeld gebracht. Na deze inventarisatie is een voorlopig ontwerp gemaakt op basis waarvan het veldwerk nu gaat plaats vinden en in de komende weken worden dus de plaatjes geplaatst. Rond het Leersumse Veld zijn als eersten de mensen van de stalhouderij van Marius Boonzaaijer aan de slag gegaan. Daarna namen leden van de NVVR en endurancevereniging het werk over achter Amerongen en zijn ook leden rijvereniging De Plantage aan het werk in de bossen achter Elst en Rhenen. In de 2e helft van september wordt met mensen van manege Den Toom en rijvereniging Arrêche verder gewerkt in het terrein achter Doorn. De plaatsing in het laatste stuk naar Driebergen kan nog niet plaatsvinden. Bij de aanleg van het ecoduct Mollebos zijn de gemeente en Rijkswaterstaat vergeten de daar al jaren aanwezige paardenpaden in te plannen. Een nalatigheid die niet snel kan worden opgelost, lijkt het.

De eerste reacties zijn erg positief. Ruiters en menners die de mensen aan het werk zien, vragen direct om kaarten en websites, maar moeten dus nog even wachten. Staatsbosbeheer is enthousiast en heeft de vrijwilligers in het bos bijgestaan bij de werkzaamheden. Deze organisatie is als extra ondersteuning de gehele ruiterroute in haar gebied aan het voorzien van nieuwe markeringen. Met het oog op de aangekondigde bezuinigingen die Staatsbosbeheer opgelegd krijgt van de regering is dit een wel heel welkome actie.

advertentie
advertentie