Doornse Open Monumenten bieden gevarieerde keuze

5 september 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Wethouder cultuurhistorie en monumenten Tim Verhoef noemt het openstellen van drie Doornse monumenten voor een breed publiek 'een bijzondere kans'. Normaal gesproken zijn het Maarten Maartenshuis en het Jachthuis Beukenrode niet vrij toegankelijk, maar zondag 11 september wel. Volgens Verhoef passen de Doornse open monumenten ieder op eigen wijze in het thema van de Monumentendagen: Nieuw Gebruik, Oud Gebouw. Het Maarten Maartenshuis, de kasteelachtige buitenplaats met een rijk cultureel en kunstrijk verleden, is nu onderdeel van het Hotel Conferentiecentrum Zonheuvel. De buitenplaats Beukenrode heeft een verleden als jongensinternaat en onderwijscentrum en staat nu als Conferentiecentrum Beukenrode open voor allerlei activiteiten. De Kampwegkerk, met haar verleden als Gereformeerde Kerk, zet als centraal kantoor van Welzijnstichting Welnúh haar publieksfunctie op andere wijze voort.

Directeur Ralph Klaare (links op de foto) vindt het een voorrecht voor zijn Conferentiecentrum Zonheuvel om zondag 11 september bezoekers van het Maarten Maartenshuis te mogen ontvangen. Belangrijk vindt hij ook het bezoek van drie Doornse scholen op vrijdag 9 september aan Het Maarten Maartenshuis. Zo krijgen zij volgens de directeur op jonge leeftijd al de waarde van cultureel erfgoed mee in hun bagage.

Rien van Oostveen (rechts op de foto) presenteert een fietsroute langs alle Doornse monumenten, passend in het thema Nieuw Gebruik, Oud Gebouw. Leden van de Doornse Historische Vereniging Thorheim leveren een actieve bijdrage aan alle activiteiten. Wethouder Verhoef benadrukt de rol van de historische verenigingen als draagvlak en ambassadeurs van het cultureel erfgoed. Vastgesteld gemeentelijk beleid in de Structuurvisie en Erfgoed in het Groen vormen nu de basis voor het bewaren van historische waarden. Het is de bedoeling dat eigenaren van erfgoed binnenkort een beroep kunnen doen op een gemeentelijk fonds van € 300.000 voor onderhoud aan hun monumenten. Verhoef vindt voortzetting van de coördinerende rol van de gemeente als stimulator van activiteiten op Open Monumentendagen van groot belang.

De raamposter die Ralph Klaare op de foto toont, vermeldt alle Doornse activiteiten. Open monumenten in Doorn zondag 11 september: Kampwegkerk, vanaf 13.00 uur, Maarten Maartenshuis en het Jachthuis Beukenrode, vanaf 10.00 uur. De fietstocht langs alle monumenten start op het Kerkplein: om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur met gratis rondleiding in Maarten Maartenshuis. Fietsroute (duur ongeveer 1 uur) verkrijgbaar van 10.00 - tot 17.00 uur bij de informatiestand van het VVV op het Kerkplein.

advertentie
advertentie