Keurmerk voor kinderboerderij ‘t Woelige Nest

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Kinderboerderij ‘t Woelige Nest heeft onlangs het keurmerk ‘Zoönosen-verantwoord bedrijf’ behaald. Een dergelijk keurmerk geeft aan dat het bedrijf voldoende maatregelen neemt om een uitbraak van ziekten die overdraagbaar zijn van dieren op mensen te voorkomen. De toekenning van het keurmerk wordt elk jaar opnieuw via de dierenarts getoetst aan de hand van een checklist. ‘t Woelige Nest heeft het met een score van 91 van 100 punten zelfs meer dan goed gedaan en kan tevreden zijn.

door Katka Kolmas

Beheerder Lottie Brosky is heel trots op het keurmerk. Ze vindt de gezondheid van mens en dier op haar boerderij heel belangrijk. ,,Ik heb alle geiten en schapen twee jaar geleden al laten inenten tegen q-koorts. Toen waren die inentingen nog niet verplicht, nu wel. De inentingen moeten elk jaar worden herhaald en bij het lammeren in het voorjaar zijn speciale maatregelen nodig. Deze moeite doen we graag, je moet er toch niet aan denken dat ons bedrijf besmet zou raken,’’ vertelt Brosky. ,,Als zoönosen verantwoord bedrijf geef je een signaal af aan bezoekers dat je bedrijfsvoering op orde is en de dieren gezond zijn.”

Alertheid op zoönosen is belangrijk. Van de q-koorts is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk hoe besmetting tot stand komt, terwijl de gevolgen van deze ziekte voor mensen fataal kunnen zijn. Het keurmerk waarborgt een goede bedrijfshygiëne en specifieke maatregelen bij dierziekten. Brosky leidt ons rond op de boerderij en laat zien welke maatregelen om zoönosen te voorkomen genomen zijn. ,,Bij de ingang hangt een informatiebord voor bezoekers over gewenste hygiëne, er is een handenwasfaciliteit aanwezig en we houden stallen en erf waar bezoekers komen bezemschoon. Overigens hebben bezoekers zelf ook een verantwoordelijkheid. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat iedereen bij het verlaten van de boerderij zijn of haar handen wast en dat zie ik lang niet iedereen doen. Ook zie ik vaak kinderen op blote voeten in de weiden lopen. Dat is niet verstandig, omdat besmetting ook via mest op de grond kan plaatsvinden."

Het zoönosen-keurmerk is een eerste stap in de richting van het nieuwe Keurmerk Kinderboerderijen dat de belangenorganisatie van kinderboerderijen in samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de Voedsel en Waren Autoriteit, de Gezondheidsdienst Dieren, de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en de Hogere Agrarische School te Den Bosch heeft ontwikkeld om de kwaliteitseisen te waarborgen. Voor bezoekers vormt dit keurmerk de garantie dat op de boerderij volgens wettelijke voorschriften wordt gewerkt. ‘t Woelige Nest is bezig met het behalen van dit keurmerk.

advertentie
advertentie