Jonge zusjes beklimmen Alp

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Het is een vreselijke ziekte”, zegt de 7-jarige Noa Faaij. Haar vrolijke gezicht betrekt een beetje, maar klaart al gauw weer op als ze uitlegt hoe ze zich samen met haar 5-jarige zusje Myrthe heeft voorbereid op de prestatie die zij gaan leveren. Noa en Myrthe gaan volgende week naar Frankrijk om daar op zaterdag 27 augustus de Alpe d’Huez te beklimmen. Samen met het team van SteppenTegenKanker reizen ze naar de fameuze berg om daar de klim van 13 kilometer te volbrengen. Ze doen dat te voet en niet per step, want dat mocht niet vanwege hun leeftijd. De zusjes gaan dus stappen in plaats van steppen. Maar ze zijn wel de jongste deelnemers ooit.

Noa en Myrthe gaan ‘Stappen tegen Kanker’

door Jan de Beer

Noa en Myrthe zijn de dochters van Driebergenaar Nico Faaij die in 2007 te horen kreeg dat hij een hersentumor heeft. Vanaf dat moment is hij zich enorm gaan inzetten voor de kankerbestrijding via de Stichting STOPhersentumoren.nl, een organisatie die in het leven werd geroepen door zijn vrouw Klaske Hofstee. Met opmerkelijke energie heeft zij er voor gezorgd dat het onderzoek naar deze fatale aandoening meer aandacht krijgt. Tal van mensen wist zij te mobiliseren en allerlei acties zijn door haar georganiseerd, waaronder zelfs een tv-commercial. SteppenTegenKanker is één van de vele activiteiten waarmee geld wordt ingezameld om nieuwe onderzoeken naar hersentumoren mogelijk te maken en Nico Faaij heeft hieraan zelf diverse keren deelgenomen. Volgende week gaat hij opnieuw de Alpe d’Huez op, maar dit keer als begeleider van zijn twee wandelende dochters.

,,We lopen voor papa”, zeggen Noa en Myrthe. ,,Maar ook voor kinderen met kanker.” De meisjes vertellen dat zij heuptasjes meenemen waarin briefjes met de namen van kinderen zitten. Als mensen een donatie doen voor een kind dat kanker heeft, dan wordt de naam van dat kind in de tasjes meegenomen de Alpe d’Huez op.

Noa en Myrthe zijn vol vertrouwen dat zij de urenlange beklimming kunnen volhouden. ,,Met mama hebben we in de vakantie veel geoefend”, zegt Noa. ,,We hebben heel lang gewandeld en ook op de loopband getraind. En onderwerg op de berg kunnen we natuurlijk ook af en toe picknicken.” Noa heeft overigens al enige ervaring met de Alpe d’Huez. Enkele jaren geleden reeds heeft zij de berg beklommen en dat ging toen prima.

Alle deelnemers aan SteppenTegenKanker dragen speciale shirts met opdruk. Maar vanwege hun zeer jonge postuur waren er geen passende shirtjes voor de twee zusjes. ,,Daarom heeft oma voor ons op de naaimachine kleine shirts gemaakt”, vertellen Noa en Myrthe enthousiast, en voegen er aan toe dat allerlei mensen zich reeds als sponsor hebben aangemeld. Het startgeld van 3000 euro komt in zicht en de zusjes zijn blij met kleine en grote donaties. Voor steun aan Noa en Myrthe kan men terecht op de website: www.steppentegenkanker.nl/Noa-Myrthe-Faaij

advertentie
advertentie