Politiehonden gehoorzamen

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - ,,Het is voor mij pure ontspanning”, zegt groenteman Joost Bos over zijn hobby het trainen van politiehonden. Tweemaal per week is hij op het trainingsveld in Overberg te vinden met zijn Mechelse herder ‘politiehond in opleiding’.

‘Op commando veranderen ze in een leeuw’

door Monique José Timmermans

,,Je werkt 2,5 à 3 jaar met een hond en wil dan zo hoog mogelijk eindigen bij de keuring. Zijn de resultaten goed - geslaagd dus - dan verkoop ik de hond.” De getrainde honden worden ingezet bij politie, veiligheidsdiensten, defensie en er gaan er veel naar Amerika.

Met een clubje van zeven tot tien man traint ieder zijn eigen hond in vaardigheden op drie niveaus zoals omschreven door de KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging). ,,We zijn zelf geregistreerd bij de KNPV en kennen het programma door en door. Waar nodig helpen we elkaar bij de oefeningen.”

Terwijl Bos staat te praten, wacht zijn hond naast hem kwispelstaartend af wanneer hij weer aan de slag mag. Ineens komt zijn jongste dochter aanlopen en begint met de hond te spelen. Bos: ,,Dat kan gewoon. Vroeger werd van politiehonden vaak gezegd dat ze vals waren. Soms zal dat ook wel zo geweest zijn. Nu vertonen de politiehonden in een thuissituatie of in mensenmassa’s sociaal gedrag. Alleen onder commando van zijn geleider moet de hond in een leeuw veranderen.”

Dat betekent dat niet iedere hond geschikt is. Het eerste jaar worden basisbeginselen aangeleerd, zoals volgen, op het juiste moment blaffen, metalen voorwerpen in een veld zoeken en apporteren, zwemmen en vooral dus goed reageren op het gegeven commando.

,,Na een jaar is duidelijk of een hond het in zich heeft of niet om door te groeien tot politiehond. Zo niet dan zoek ik een gezin, dat heeft dan een fantastisch huisdier.” Het gebeurde in de ruim 20 jaar dat Bos met de trainingen bezig is slechts een enkele keer.

Ook zoon Koen is met zijn 8 maanden oude pup aan het werk op het trainingsveld, trots laat hij zien wat het jonkie al kan. Moeite om straks misschien afscheid van het dier te nemen heeft hij niet. ,,Dat duurt een paar dagen, maar dan wil je weer verder”, aldus het jonge KNPV-lid dat al vanaf z’n vierde mee gaat met z’n vader.

Het tweede deel van de middag is ingeruimd voor de al meer gevorderde dieren. Twee clubleden trekken dikke pakken aan om straks als ‘crimineel’ in het spel te kunnen fungeren. ,,Het moeilijkst voor de honden is om wel bij de verdachte persoon te blijven, maar niet aan te vallen. Het liefst willen ze bijten.”

Razendsnel pakken de honden kleine voorwerpen op die de ‘inbreker’ ongemerkt laat vallen om op die buit niet meer afgerekend te kunnen worden. Vol overgave wordt een tas bewaakt, aangeboden eten geweigerd en een wegrennende of - fietsende verdachte gestopt. Langs de kant een nieuwe generatie politiehond. Een pup van 10 weken houdt het spel goed in de gaten.

,,Het zit in de genen, zowel van vaders als moeders kant zitten er politiehonden in de bloedlijn.” Bos steekt z’n vinger op naar het hondje en roept ‘luid’, twee keer blaffen volgt. Nu al op commando dus.

advertentie
advertentie