Beau Dandy’s voor westernriding

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - Westernrijden vindt sinds kort plaats tegenover Griftdijk 2, achter de houthandel. Want daar is vanaf de lente Ria de Vos gestart met haar eigen Western Stable ,,Beau Dandy’s’’, genoemd naar de vader van haar huidige paard. Met hulp van een aantal vrijwilligers is er binnen no-time een volwaardige pensionstal verrezen, waar aan de Amerikaanse sfeer van cowboys, een saloon en glim en glitter wordt gerefereerd.

door Han Overkamp

Aangezien Ria, zelf gediplomeerd Westerninstructeur, het druk heeft met lesgeven, nemen Viola Barkey en haar man Edwin uit Doorn de taak op zich de Stable te promoten. Omdat Westernrijden weinig bekendheid geniet legt Viola uit: ,,Dat het een Amerikaanse stijl van rijden is, voortgekomen uit het echte werken op de ranch, met op de rug van het paard een comfortabel zadel, waaronder een deken ligt. In tegenstelling tot de traditionele Engelse rijstijl laat je het paard meer op eigen benen lopen. Wat de trainer je dus leert is om het paard steeds meer uit zichzelf te laten doen. En dat met losse teugel en minimale besturing.’’

Een heel prettige vorm van paardrijden, vindt zij zelf, ook bij wedstrijden. Daar is de ultieme uitdaging dat de jury niet kan zien welke hulp de ruiter aan het paard geeft.

Viola is een echt paardenmens. ,,Ik ben al in de ban van paarden vanaf het moment dat ik kon lopen. Ongeveer tien jaar geleden ben ik bij toeval in het Westernrijden terecht gekomen. Omdat het mij zo aanspreekt, ben ik aan de opleiding in Deurne begonnen. Wij rijden met speciale paardenrassen voornamelijk Quarterhorses en Paints, die zeer geschikt zijn voor wedstrijdwerk. In september nemen wij deel aan het Dutch Western Riding Festival. Dat is een show van internationale allure in Den Haag met daaraan verbonden het verrijden van de Nederlandse Kampioenschappen’’.

Inmiddels zijn op de Griftdijk alle faciliteiten voorhanden. Kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen kunnen er hun paard stallen, hun paard showklaar maken en eventueel meedoen aan demonstraties Westernrijden elders. Ook is de stal een erkend Aequor leerbedrijf voor stagiaires uit de buurt. Dat er zo snel een dergelijke Stable verrezen is komt volgens Viola ook: ,,omdat wij als groep ons verantwoordelijk voelden voor een goede start en daarbij elkaar goed kunnen vertrouwen. En onze liefde voor onze paarden uitstralen. Kortom, als iemand Westernrijden wil gaan leren en dóórzet, want het begin is af en toe niet makkelijk, krijgt hij er heel veel voor terug. Niet alleen van het paard, maar ook door het gemeenschapsgevoel dat deze vorm van paardrijden met zich mee brengt’’.

u Voor meer info is Ria de Vos elke dag bereikbaar onder 06 15829102.

advertentie
advertentie