Romi offert haar lange lokken

11 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - Met heldere stem leest de 11-jarige Romi de Bruin de bedankbrief voor die ze heeft ontvangen van de Stichting Haarwensen. Het geeft haar onmiskenbaar voldoening dat ze opnieuw iets heeft kunnen doen voor minder fortuinlijke leeftijdgenootjes. Al twee keer eerder deed ze van zich spreken door tijdens de Avondvierdaagse geld in te zamelen voor Kika, de hulporganisatie voor kinderen met kanker, maar nu had ze iets besloten dat nog opmerkelijker was.

Haar van elfjarige wordt een pruik

Vorige week dinsdagmiddag gebeurde het bij kapsalon Miranda’s Haarmode aan de Traaij. De enorme lange lokken van Romi, die tot haar billen reikten, werden rigoureus afgeknipt. ,,Weet je het echt zeker?”, had de kapster met de schaar in de aanslag eerst nog even gevraagd. En na een luid en duidelijk ‘Ja!’ van Romi begon het onherroepelijke kortwieken. Het haar wordt door de Stichting Haarwensen gebruikt om er een pruik van te maken voor kinderen die kanker hebben en als gevolg van de medische behandelingen kaal zijn geworden.

,,Mijn moeder had over die stichting een stukje in de Libelle gelezen, en zo ben ik op het idee gekomen”, zegt Romi. Ze doet tamelijk laconiek over haar ‘offer’ want ze vindt het helemaal niet zo uitzonderlijk om iets te doen voor kinderen met zo’n akelige ziekte. Ze vertelt dat ze in haar naaste omgeving gezien heeft wat het betekent om door die aandoening getroffen te worden. ,,En ik was toch al van plan om iets aan mijn haar te veranderen, dus dan is dit beter dan dat het allemaal de prullenbak in gaat.”

Enigszins verbaasd was ze dan ook dat de camera’s van RTV Utrecht tijdens de knipbeurt in de kapsalon aanwezig waren om alles van begin tot eind te registreren. ,,En ook Patricia Burggraaf van de Stichting Haarwensen was er zelf bij, want zij vond al die aandacht natuurlijk een mooie promotie voor haar stichting”, zegt Romi. Het aanschaffen van een goede pruik is zeer prijzig en de Stichting Haarwensen kan er, dankzij de bijdragen zoals van Romi, voor zorgen dat kinderen die aan kaalhoofdigheid lijden zonder kosten toch weer met een mooie haardos door het leven kunnen.

De lange lokken van Romi zijn inmiddels in gevlochten vorm naar de stichting gegaan en Romi heeft een nieuw kapsel dat niet meer tot haar billen maar tot haar schouders reikt. In het begin vond ze het ‘een beetje jammer’, maar nu ‘eigenlijk hartstikke leuk’. ,,En over een half jaar, of misschien iets langer, dan zal het wel weer aangegroeid zijn”, lacht ze.

advertentie
advertentie