Ladies veroveren Jazz at the Castle

11 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

AMERONGEN - Op 27 augustus zal voor de 21ste keer het festival Jazz at the Castle plaatsvinden. Grotendeels in de buitenlucht, op de unieke locatie van kasteel Amerongen met de tuinen en de bijgebouwen. Geen enkel jazzevenement in Nederland kent zo’n uitzonderlijk podium. Dit jaar is gekozen voor het thema ,, Ladies in Jazz’’, een hommage aan Margaretha Turnor die het Kasteel eind 17e eeuw herbouwde, en als viering van de succesvolle restauratie dit jaar. Het bestuur van stichting Jazz at the Castle toont grote betrokkenheid bij het jaarlijks weer organiseren van een aantrekkelijke jazz-bühne van niveau, in kwaliteit en omvang.

Festival dit jaar uitgebreid met een ‘day after’

door Manus van Gent

Het bestuur van Jazz at the Castle bestaat uit Erik Akkerman, Willem Nijman (financiën), Moniek van Ek (verkoop en sponsoring) en Jim Smith (programma). Erik Akkerman: ,, De organisatie start bijtijds met de globale opzet van het festival. Welke muziek, wat voor jazz, welke muzikanten en groepen. Dan kiezen we een thema, als signatuur van het festijn. Daarna checken wij wat er in kas is, hoeveel geld er aan toezeggingen binnen is en hoeveel bezoekers er te verwachten zijn. Dit laatste is het moeilijkst, niets minder voorspelbaar dan de mens; en natuurlijk het weer."

,,De taken worden verdeeld naar specialisme in de groep. Vervolgens inviteren we muzikanten en vragen offerte. Gelijktijdig gaan we de strijd aan om de (terugtredende) sponsoren te werven of terug te halen. Zij krijgen het programma en het verzoek om bij te dragen. Als ongesubsidieerde club kunnen we onmogelijk draaien zonder donoren. Voor dit jaar hebben we liefst negen aansprekende Ladies in Jazz geboekt die zeer gevarieerde optredens zullen verzorgen. Dat moet ook sponsoren aanspreken. Onder hen Mathilde Santing, Miriam Gaasbeek, Masha Bijlsma (‘dit moordwijf heeft een moordstem’) en anderen. Meerderen hebben eerder in Amerongen of op Nothsea opgetreden.’'

Willem Nijman, als financiële man, noemt enkele risicofactoren bij de opzet van het festival: ,,Mooi zacht weer: veel bezoekers, pracht ambiance. Minder mooi weer: bezoekers blijven thuis, hoewel de muziek geweldig blijf in tenten en Koetshuis. Onzeker is ook het inkomen. De meeste sponsoren betalen achteraf, naar rato van entreegelden. Omgekeerd zou het beter zijn, zodat de Stichting een kleine buffer kan vormen voor moeilijke tijden. Helaas, ook het aantal en de omvang van schenkers neemt niet toe. We moeten erg inventief zijn.’’

Dit jaar is er, in samenwerking met Het Kasteel, een day-after op zondagmiddag. De Kopersectie van het Concertgebouworkest, komt spelen in ensemble met aansprekende Jazzmuzikanten. Een bijzonder optreden, zoals bekend van het grachtenconcert.

Voor de hele avond Jazz at the Castle is een informatief programma beschikbaar, naast een timetable voor alle locaties. De entreeprijs voor de festival avond bedraagt € 30,-, voor zondagmiddag alleen kost € 25,- en een passepartout voor beide dagen komt op € 50,-. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV kantoren in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nadere informatie over Jazz at the Castle? www.jazzatthecastle.nl. Volg Jazz at the Castle ook op Twitter en op Facebook.

advertentie
advertentie