Avontuur met een goed doel

11 augustus 2011 om 00:00 Achtergrond

LEERSUM - Vrijwilligerswerk in Afrika, het geeft niet alleen voldoening, het is bovendien een groot avontuur. Youri Renes (19) uit Leersum vertrekt eind deze maand naar Kenia om daar in Mombasa te gaan werken in het Dickson Children Centre. Zijn 18-jarige plaatsgenoot Djune Klaassen gaat in november naar hetzelfde continent, maar een ander land. Zij gaat vrijwilligerswerk doen in Ghana. De twee jonge Leersumers vertellen, aan de hand van ervaringsdeskundige Wendy Meerbeek (26) - die een aantal jaar geleden in hetzelfde Keniaanse weeshuis heeft gewerkt , over hun motieven en verwachtingen.

Youri en Djune naar Afrika voor vrijwilligerswerk

Youri en Djune zuigen de verhalen van Wendy over Afrika als sponsen op. Hoe is het leven daar? Hoe wordt er tegen je aangekeken? Ben je snel gewend? Wat moet ik meenemen? Allemaal vragen die branden op de lippen van het tweetal. Vooral voor Youri komt de reis snel dichterbij. Op 30 augustus stapt hij in het vliegtuig naar Mombasa. Zijn 26-jarige plaatsgenoot Wendy is hem in 2007 al eens voorgegaan. ,,Toen ik op het idee kwam om vrijwilligerswerk in Afrika te gaan doen, kwam ik al snel op de website van Wendy terecht. Toen ik daar over het werk in het Dickson Children Centre las, wilde ik dat ook”, aldus Youri.,,Ik heb tot vorig jaar bij de Landmacht gezeten. Toen daar bezuinigd werd, moest ik weg. Daar baalde ik ontzettend van, het was altijd mijn droom om in het leger te zitten. Toen dacht ik: Wat nu? Mensen helpen sprak me altijd al aan. Via de website van Wendy werd ik echt enthousiast over het werken in het weeshuis. Het is toch schitterend als je een lach op de gezichten van kinderen kan toveren, alleen omdat je ze wat aandacht geeft?”, mijmert Youri over de vier maanden die hij in Kenia gaat doorbrengen.

De 19-jarige Leersumer weet in grote lijnen hoe zijn werk in het Keniaanse weeshuis er uit zal zien. ,,Je helpt met de dagelijkse dingen. ‘s Ochtends kleed je de kleintjes aan. De wat oudere kinderen help je met de tas inpakken voor school en als ze ‘s middags weer thuiskomen na school ga je met ze spelen. Daarnaast gaan we ook leuke uitstapjes maken als de kinderen vrij zijn. Verwachtingen over het leven daar heb ik niet, ik laat het gewoon op me afkomen.” Volgens Wendy is dat ook het beste. ,,Het weeshuis staat in een semi-slobberwijk. De eerste dagen is dat best heftig, maar het went snel. Bovendien wennen de kinderen heel snel aan jou. Je voelt je snel op je plek”, zegt de 26-jarige Leersumse geruststellend tegen Youri.

Voor Djune Klaassen ligt het avontuur nog wat verder in het verschiet. Ze weet ook nog niet precies wat voor werk ze gaat doen in Ghana. ,,Ik heb me aangemeld voor vrijwilligerswerk in Ghana bij Activity International. Daar heb ik drie voorkeuren doorgegeven voor het soort werk dat ik wil doen. Ik ga daar werken bij een basisschool, kleuterschool of weeshuis. Dat hoor ik kort voordat ik ga. Ik vind werken met kinderen erg leuk. Het mooie aan dit soort vrijwilligerswerk is dat je wat doet voor een ander.”

Beide Leersumers proberen zoveel mogelijk geld in te zamelen om mee te nemen naar Afrika. De ouders van Youri hebben het enthousiasme voor het project van hun zoon flink te pakken. Ze zijn net als Youri druk bezig met het inzamelen van geld. ,,Ik ben wel verrast door het enorme enthousiasme om me heen. Mijn ouders waren meteen zo enthousiast, het leek wel of er een bom in huis was ontploft”, lacht Youri. Hij legt uit waarom mensen geld moeten doneren. ,,De reis betaal ik uiteraard zelf. Ik probeer zoveel mogelijk geld te hebben om nuttige spullen te kunnen kopen voor de kinderen in het weeshuis. Mijn moeder komt me na twee maanden opzoeken. Ik heb dan een goed beeld van wat mensen nodig hebben. Dan kan ik het geld echt goed besteden.”

Geld storten

Youri steunen? Stort geld op rekeningnummer 52 6227 524 tnv Y.V. Renes. Volg zijn reisverhalen op yourirenes.waarbenjij.nu. Meer informatie over de organisatie: www.s2foundation.org

Djune steunen? Stort geld op rekeningnummer 1308 00 422 tnv Djune Klaassen. Volg haar reisverhalen op djuneklaassen.waarbenjij.nu

advertentie
advertentie