Bloemencorso 2011: Ginkelduin roert de trommels

4 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Wie de bouwplaats op het achterterrein van Ginkelduin nadert, ziet al meteen dat het menens is. Theo en Corry in ‘t Groen vertellen: ,,De ruimte waarin we voorheen bouwden, was te klein voor onze ambities. Toen ging het om een wagen, die door de deuren naar buiten gereden moest kunnen worden. Met onze huidige ambities was dat onmogelijk.’’ Robert Jan Nijhuis vult aan: ,,Parkmanager Jan Willem Dekker was naar het corso in Winterswijk geweest en had daar connecties met buurtvereniging MEDDO. Die wilden hun wagen met vier Taiko-drummers - Taiko is een mix van dynamisch drummen en sport, heel fysiek - wel aan ons overdoen en zo geschiedde.’’ Theo in ‘t Groen schrok zich wezenloos: ,,Toen ‘het spul’ werd afgeleverd, was het niet meer dan een hoop schroot; een verbogen geraamte. Met veel improvisatie maakten wij er drie drummers van. We hadden geen passend onderstel, het bestaande was te klein. De hulp kwam van Larsheim-Zuilesteyn die ons het onderstel gaven van hun Zebra’s. Met veel passen en meten passen er de drie poppen op.’’

‘We willen ook wel eens bovenin eindigen’ LEERSUM - Het is alweer voor de vierde keer dat Molecaten Park Landgoed Ginkelduin present is in de stoet van het Bloemencorso. Deelnemen is belangrijker is dan winnen, vond men en dus had men vrede met de lage klassering. Daar is nu verandering in gekomen. ,,We willen ook wel eens hoger eindigen dan de laatste plaats,’’ is daarvoor de motivatie.

door Jan Meijer

Het volgende probleem was dus de ruimte. Naast de loods werd een stuk gras vlak gemaakt en er zou een steiger om de wagen heen worden gebouwd. Robert Jan Nijhuis: ,,Die konden we bouwen van bomen die uit het bosonderhoud beschikbaar kwamen - normaal verdwijnen die toch in de open haard - en met multiplex platen van AKOR/Verschuur en steigerplanken van John van Spanje werd door Jan Bijmholt een stevige stelling gebouwd die aan alle normen van veiligheid voldoet.’’

Toen dat eenmaal voor elkaar was, kon Corry in ‘t Groen aan de slag om de poppen ‘aan te kleden’ met papier maché en ze daarna in de kleuren zetten opdat duidelijk wordt welke kleur dahlia’s waar geplakt moeten worden. ,,Het moderne krantenpapier is slecht te gebruiken, want er zit een heel dun laagje overheen, waardoor de lijm niet zo goed houdt. De Japanse tekens zullen heel zorgvuldig met precies geknipte bloemen worden aangebracht.’’ Voor het plakken van de circa 80.000 dahlia’s - meer dan het dubbele van eerdere jaren - doen de bouwers een beroep op de campinggasten. Een lijmmachine, bestaande ut een opengemaakt expansievat van waaruit vier lijmpunten worden bediend moet het werktempo hoog houden. ,,Omdat de scholen al zijn begonnen, zal het minder druk zijn. We hebben een speciaal arrangement van vrijdag tot en met zondag in de aanbieding om mensen naar hier te krijgen. Verder zal het de helpers door een perfecte catering aan niets ontbreken,’’ weet Nijhuis.

De wagen is, als de koppen en drumstokken op de rompen zijn gemonteerd - dat gebeurt op de opstellingsplaats bij de Englaan - bijna acht meter hoog. Ginkelduin doet mee om de prijzen, dat is duidelijk.

advertentie
advertentie