Bomenkap dilemma voor MMN

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

MAARSBERGEN - De goedgekeurde vergunningaanvraag van de gemeente voor het vellen van 24 bomen, heeft vraagtekens opgeroepen bij Maarn Maarsbergen Natuurlijk. ,,Deze wijze van aanvragen ontneemt mensen het recht hun zienswijze kenbaar te maken. Het is niet duidelijk waar er een (beeldbepalende) boom voor de deur verdwijnt”, licht MMN-voorzitter Richard Zweekhorst toe.

Geclusterde aanvraag maakt bezwaar moeilijk

door Monique José Timmermans

Navraag bij de gemeente leert dat: ‘de betreffende bomen op basis van de Nader Technische Onderzoeken (zogenaamde NTO’s) bij bomen in Maarn en Maarsbergen - uitgevoerd door een extern boomtechnisch adviesbureau - vanuit boomveiligheid zijn aangemerkt als te vellen of zwaar te snoeien’. In de uitvoering bleken alle aangemerkte bomen geveld te worden.

Zweekhorst: ,,Dat rapport is zeer zorgvuldig en correct. Ons bezwaar is dat er bij de uivoering sec naar de bomen zelf wordt gekeken zonder de cultuur-historische of ecologische waarde van de bomen mee te nemen.” Volgens Zweekhorst worden de meeste bomen terecht neergehaald. ,,Bovendien werd er nergens over herplant gesproken, waardoor de bomendiversiteit in het dorp zou afnemen.” Vlak voor het gesprek met deze krant werd Zweekhorst echter gebeld door de gemeente met de mededeling dat men met MMN om de tafel wil over de wijze waarop herplant ingevuld zou kunnen worden.

De op gang gekomen dialoog ziet Zweekhorst als positief en ook van de gemeente krijgt hij signalen dat men dat zo ervaart. ,,Het doel is ook niet de kap tegen te gaan, er staan bomen die ronduit gevaarlijk zijn. Maar de uitvoering kan zorgvuldiger, visie ontbreekt.” Twee voorbeelden maken een en ander duidelijk.

Van het gemeentehuis wordt als monumentale waarde de symmetrie geroemd. Het voorliggende terrein benadrukt dat onder andere met links en rechts een Amerikaanse Eik. De rechter moet - onvermijdelijk - gekapt worden. ,,Weg symmetrie, hoe ga je daarmee om.” En zo wordt het Poortse Bos gekenmerkt door rijen dikken bomen, een mooi stukje cultuurhistorie.

Een ander voorbeeld zijn twee populieren op de Meentsteeg. ,,Ze zijn er inderdaad slecht aan toe hellen schuin over een stukje verwaterd bos dat geheel is teruggegeven aan de natuur. Er loopt niemand, takken vallen in het natuurgebied en als de hele boom om zou gaan, ligt deze er ook. Afstervende populieren hebben een enorme ecologische waarde.” Voor MMN zijn dit belangrijke bomen om te sparen.

De natuurorganisatie loopt nu tegen een enorm dilemma aan. ,,Bezwaar hebben tegen het kappen van één van de bomen, betekent dat alles opschort.” Het bestuur heeft bij mensen die bij een te vellen boom wonen, aangebeld om de mening van deze betrokkenen te vragen. ,,Wij kunnen wel wat vinden, maar die mensen kijken op zo’n boom uit.” Ook is de afweging gemaakt of de handelwijze van de gemeente incidenteel zou zijn. Toen bleek dat voor het centrumplan in één vergunning de kap van 36 bomen werd aangevraagd, was de maat vol.

,,Intussen blijven we pro-actief in gesprek met de gemeente, daarin zien wij de beste oplossing. Immers in het geval van het centrumplan gunt iedereen Van Schaick zijn nieuwe winkel, ook MMN.”

advertentie
advertentie