Foto’s met een ander perspectief

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - Wat begon als een idee is inmiddels al driekwart jaar de full time job van Koos Maring. Met een onbemand vliegend toestel foto- en videobeelden vanuit de lucht maken.

door Monique José Timmermans

Het lijkt een uit de hand gelopen hobby, maar dat is het voor Maring zeker niet. ,,Ik ben er zakelijk ingestapt.’’ Op een beurs in Duitsland zag Maring het basisidee van een frame met propellers waaraan een fototoestel gemonteerd was. ,,Het werd aangeboden als een toepassing voor de brandweer. Voor mij was duidelijk dat er een heel andere markt voor de techniek open zou staan.’’

Het principe om met een op afstand bestuurbaar toestel luchtfoto’s te maken is volgens Maring niet uniek. Het doorontwikkelen, zeker naar bewegende beelden wel.

Allereerst is Maring aan de slag gegaan met het ontwikkelen van het apparaat. Maring heeft zelf verschillende prototypen gebouwd, met vier, zes en acht propellors. ,,Wat een moeilijk aspect is, is de stabiliteit van het apparaat tijdens het vliegen. Veel trillingen geeft zeker bij video een onrustig beeld, maar is ook lastig bij fotograferen.’’

Daarnaast heeft het openwerken van markten de aandacht. ,,Met studenten van de Hogeschool heb ik diverse trainingsprojecten gedaan, maar ook bijvoorbeeld met Eneco en de gemeente Rotterdam.’’ Te denken valt aan onderwerpen waarbij akkers gefotografeerd zijn en door Wageningen Universiteit bestudeerd kunnen worden op de gewasgroei. Windmolens voor technische inspectie van de buitenzijde, een te vernieuwen wijk waarbij de huidige situatie afgezet kan worden tegen een plaatje van de toekomst of andere toepassingen in de projectontwikkeling.

,,Laatst stond ik op een broadcast beurs in Hilversum en daar merkte ik welke belangstelling er is voor live streaming van bijvoorbeeld evenementen. Het maken van videobeelden is veel moeilijker dan fotografie. Zeker als het ook nog live te zien is, moet de kwaliteit gelijk goed zijn.’’ Het is een toepassing die nog niet op de markt is. Enige grote nadeel is de afhankelijkheid van het weer. Het vliegen en fotograferen is vooral veel trainen. Er is veel techniek ingebouwd, van gps tot zendmogelijkheden. ,,We zijn doorgaans met z’n tweeën, zodat de vlieger zich volledig op het toestel kan concentreren. De assistent ziet door een speciale bril het beeld dat gefotografeerd wordt en stuurt de piloot aan. Welke kant op te vliegen en hoe de fotocamera te kantelen.’’

Hiervoor heeft Koos Maring met zijn Broadwing assistenten menig project in Maarn en omgeving als doelwit gebruikt. ,,Dat mag niet zomaar, voor het fotograferen vanuit de lucht is een vergunning van het ministerie van defensie nodig.’’ Het resultaat van deze exercities is te zien op www.broadwing.eu.

De doelstelling is om met Broadwing diensten aan te bieden, niet de apparaten. Koos Maring heeft een technische achtergrond en sinds 13 jaar actief als interim manager. Daarnaast houdt hij zich bezig met business development. Onder die noemer valt Broadwing.

www.broadwing.eu

advertentie
advertentie