Kijk op Cultuur: Juweeltje in zilver gevat

28 juli 2011 om 00:00 Cultuur

‘….Was het een duistere passie die mij ooit in de armen van dit kasteel heeft gedreven? ….Was het de mystieke aantrekking van een uiterwaardenkasteel … of was het de onverdraaglijke gedachte dat een schone jonkvrouw, zo vlak in mijn buurt, onherroepelijk in het riet zou wegzinken?’.

Met deze poëtische woorden opent Willem van Ommeren, voorzitter van de Stichting Vrienden van Kasteel Amerongen - de SVKA - , een fraai verzorgd boekwerk dat verscheen ter gelegenheid van de (her)opening van het kasteel én het 25-jarig bestaan van de ‘Vrienden’.

door Nicole van der Schaaf

Symbolisch wordt het 25-jarig bestaan van de Vrienden Stichting uitgedrukt in de zilveren verschijningsvorm van het boek, dat daarmee een klein juweel in zilver is geworden.

Op 30 maart 1983 werd de stichting opgericht met als doel ‘behulpzaam te zijn bij de exploitatie en restauratie van Kasteel Amerongen en de daarin aanwezige inventaris’. Die doelstelling is in de loop van een kwart eeuw aangepast en uitgebreid, zo zeer zelfs, dat de Vrienden de belangrijkste motor werden in het voortbestaan van het kasteel. Een hechte kring van enthousiaste, inventieve en vooral creatieve vrijwilligers staken letterlijk en figuurlijk de handen uit de mouwen. Het zilveren boekje is daarom tevens een eerbetoon aan hen die al die jaren allerlei culturele evenementen op touw zetten, fondsen bijeen sprokkelden en vooral het kasteel onder de aandacht brachten van een groot publiek.

Met het overlijden in 1972 van de laatste bewoonster van het kasteel, Elisabeth von Ilsemann, dreigde het mis te gaan met het kasteel. De nabestaanden wilden verkopen en enkele jaren later was er zelfs sprake van de veiling van het kasteel. Na veel gedoe was de redding nabij; de Stichting Utrechtse Kastelen werd eigenaar en daarmee was een start gemaakt voor het behoud en beheer van het kasteel. Een tiental jaren later besloot de net nieuw gevormde SVKA de helpende hand te bieden bij de restauratie. Dat dit in de afgelopen vijfentwintig jaar uitgroeide tot een succesvolle, inspirerende vriendschap blijkt uit het zilveren boekje waarin het wel en wee van alle acties en evenementen is vastgelegd. De ‘Vrienden’ formeerde voor de diverse taken werkgroepen waarvan de grootste bestond en bestaat uit de ‘Tuin- en boskabouters’ die het herstel van de tuinen voor hun rekening namen. De ‘Engelen’ hielden zich voornamelijk bezig met de textielrestauratie van meubels, gordijnen en zelfs hemelbedden die zich in het ‘Huys’ bevinden.

In het vlot en toegankelijk geschreven boekje staan tal van anekdoten over de vele ‘avonturen’ die de vrijwillige helpers meemaakten gedurende een kwart eeuw. Wie in dit jaar óf in 2012 ‘Vriend’ wordt van het kasteel krijgt het boekje cadeau en voor wie het al gekocht heeft en alsnog besluit de vriendschap aan te gaan, wordt het aankoopbedrag in mindering gebracht op de donatie.

secretariaatvrienden@kasteel-amerongen.nl - € 35,-- per jaar pp.

Reacties: artprom@wxs.nl

advertentie
advertentie