Floranke is weer thuis na succesrijke World Transplant Games

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - De World Transplant Games liggen alweer een maand achter haar, maar Floranke te Brake (29) is pas twee weken thuis in Leersum. Na haar deelname aan het sportevenement in het Zweedse Götenborg, speciaal voor mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, trok Floranke samen met haar vriend Gideon in een zelfgemaakte camper rond door Zweden en Denemarken. En met een goed gevoel: de sportster nam drie gouden en twee zilveren medailles mee op haar reis.

Floranke te Brake pakt 3 keer goud en 2 keer zilver

De tweede deelname van Floranke aan de World Transplant Games leverde nog meer eremetaal op dan de vorige editie in Australië, twee jaar geleden. Toen pakte ze twee keer goud en één keer zilver. Ze is dan ook dik tevreden over haar prestaties in Zweden. ,,Het was maar de vraag of ik dezelfde tegenstanders zou treffen als twee jaar geleden en dus was het moeilijk in te schatten hoe mijn kansen lagen. Uiteindelijk kwam ik veel nieuwe opponenten tegen ten opzichte van 2009.” Het succes was er niet minder om. De eerste twee dagen leverden al meteen een gouden plak op voor de 29-jarige sportster. Als lid van het volleybalteam speelde ze alle wedstrijden in de voorronde. In de halve finale en finale zat ze op de bank. ,,Maar dat was zo afgesproken. Ik moest later in de week nog deelnemen aan een aantal atletiekonderdelen. En bij het volleybalteam was één iemand gespaard in de voorronde. Zij kon de halve finale en finale spelen”, blikt Floranke terug op het gouden volleybaltoernooi.

Atletieksucces

Ook in haar ‘eigen’ tak van sport was het succes groot voor de inwoner van Leersum. Op de atletiekbaan werd zilver gewonnen bij de 100 meter estafette en bij het verspringen. Bij het speerwerpen en het hoogspringen mocht ze het hoogste ereschavot betreden. ,,Al ben ik op de hoogspringmedaille het minst trots. De tegenstanders in mijn leeftijdscategorie - 18 t/m 29 jaar - deden op het laatste moment niet mee. De medaille kon mij dus niet ontgaan. Daar houd ik geen bijzonder gevoel aan over. Maar op de andere medailles ben ik wel heel trots. Vooral op mijn zilveren medaille bij het verspringen. Daar heb ik mijn persoonlijk record verbroken - van 3.95 meter naar 4.00 meter."

Effect

Het doel van het tweejaarlijkse sportevenement is het genereren van aandacht voor orgaandonatie. Uit 54 landen deden er sporters mee om dit doel te bereiken. Of het bijzondere sportevenement ook het gewenste effect sorteert, betwijfelt Floranke, die zelf een donornier heeft. ,,Ik merk niet echt dat de bekendheid voor orgaandonatie iedere twee jaar toeneemt. Dat komt volgens mij ook omdat de aandacht voor de World Transplant Games nooit vanuit de landelijke media komt. De deelnemers zoeken zelf de lokale media op. Het zou helpen als er wat steun voor de Stichting Sport en Transplantatie (de stichting die het Nederlandse team voor de Transplant Games afvaardigt) vanuit de regering zou komen. Er zijn nog altijd meer mensen die wachten op een nieuw orgaan dan orgaandonoren."

Europese Spelen

Toch gaat de Sportvrouw van het jaar 2009 van de gemeente Utrechtse Heuvelrug door met het deelnemen aan deze speciale sportevenementen. Ze denkt er aan om samen met haar vriend volgend jaar mee te doen aan de Europese Transplant Games. ,,Mijn vriend is nierpatiënt en moet dialyseren. Het Europese toernooi is ook voor dialyserende sporters en niet alleen voor getransplanteerden. Het toernooi wordt gehouden in het Kroatische Zagreb. Dan kunnen we er weer een vakantie aan vastplakken. En dat doen we na de volgende Wereldspelen zeker weer. In 2013 worden de World Transplant Games namelijk in Durban, Zuid-Afrika, gehouden."

Floranke volgen?

floranke.blogspot.com

advertentie
advertentie