Afbeelding
Foto: Paul Nolens/BDU

Utrechtse Heuvelrug minst MKB-vriendelijk

21 juli 2011 om 00:00 Voorpagina

HEUVELRUG - Sinds 2008 doet MKB Nederland om het jaar onderzoek onder ondernemers naar het functioneren van de gemeente. Uit het eind mei gepubliceerde onderzoek blijkt dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in de provincie Utrecht in twee jaar tijd van de twintigste naar de laatste plaats is gezakt.

Zakelijk Heuvelrug kritisch over ondernemersklimaat

Het onderzoek is uitgevoerd door HanzeConnect op basis van een representatieve steekproef. Zowel op het punt ondernemersklimaat als lasten scoorde de Utrechtse Heuvelrug het laagst van alle gemeenten in de provincie. Op het punt imago deed de gemeente het wel beter (14e plaats); op het gebied van communicatiebeleid stond de Utrechtse Heuvelrug op plaats 20.

De vereniging voor het midden- en keinbedrijf in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Zakelijk Heuvelrug, reageert verbijsterd op het onderzoek. ,,Het is dramatisch te zien dat de gemeente in twee jaar tijd naar de laatste plaats afgezakt is. En dat terwijl het college van B&W publiekelijk, zowel in de raad als in de pers, volhoudt dat de burger tevreden met de dienstverlening is. Ondernemers delen die mening van de burger kennelijk helemaal niet. Ook de ondernemers verenigt in Zakelijk Heuvelrug ervaren dat de gemeente te weinig voor hen doet. De onnodig zware regelgeving, lokale belastingen, openbare voorzieningen en ontbreken van een ondernemersvriendelijk klimaat zijn daar debet aan. Ook de prijs-kwaliteitsverhouding van de gemeente is ver beneden de maat volgens dit onderzoek. Het gaat hierbij om de vraag of er tegenover de lasten (OZB, rioolheffing, leges, precario) voldoende geïnvesteerd wordt in bedrijventerreinen en openbare voorzieningen.”

Het bestuur van Zakelijk Heuvelrug zegt te constateren dat er gemeentebreed - ambtenaren, college maar ook raadsfracties - nauwelijks ondernemingsgerichte expertise aanwezig is. ,,Het denken van de raad en handelen van het college gaat in termen van het instellen van regeltjes en handhaving in plaats van ‘mogelijk maken’: het juiste klimaat scheppen. Ondernemers, wellicht met uitzondering van ondernemers in de sector Recreatie en Toerisme, ondervinden eigenlijk geen helpende hand maar tegenwerking van het college, gemeentelijk apparaat en politiek bij het uitbouwen van hun zakelijke activiteiten.”

advertentie
advertentie