Duurzaam afvalstation in gebruik genomen

14 juli 2011 om 00:00 Nieuws

DOORN - Er staat geen slagboom voor de toegangspoort en bezoekers mogen zonder pasje naar binnen. Het nieuwe aanbiedstation voor afval is klantvriendelijk en vooral heel duurzaam. Vorige week brachten de eerste Heuvelruggers hun chemische resten en grof vuil naar het complex aan de Velperengh. Wethouder Bert Homan (VVD) verwacht dat inwoners van Doorn, Driebergen, Maarn en Maarsbergen hun weg langs het verhoogde afvalperron wel zullen vinden. ,,Verdwalen is hier bijna onmogelijk’’, zei hij bij de perspresentatie.

door Michiel Schaaij

Dat grote bouwprojecten in de Utrechtse Heuvelrug niet per definitie een overschrijding van het budget opleveren, stemde Homan tevreden. ,,Ik heb de financiële afrekening gezien. Ondanks tegenslagen zijn we met enige ruimte binnen het budget gebleven’’, liet hij opgewekt weten. Voor amper € 6 miljoen heeft de Utrechtse Heuvelrug nu de beschikking over een milieuvriendelijk aanbiedstation, dat bovendien huisvesting biedt aan de gehele gemeentelijke buitendienst. Als kers op de taart betaalt de provincie de zonnepanelen, die nog moeten worden geplaatst. Met inheemse grassoorten op de daken en hergebruik van het opgevangen regenwater is het nieuwe complex een duurzaam visitekaartje voor de Utrechtse Heuvelrug geworden. Zelfs in de personeelsruimte is hergebruik het sleutelwoord. Tien jaar oude kantinestoelen werden duurzaam opgepimpt. De bestaande frames werden van een nieuwe zitting en rugleuning voorzien. Dat is niet alleen milieubewust, maar ook nog eens goedkoop. ,,We waren voor een kwart van de nieuwprijs klaar’’, vertelt Arie Overheul, hoofd van de afdeling Wijkbeheer.

Visioen

Vanaf de start van het project liet de gemeente zich leiden door een duurzaam visioen. Het nieuwe complex moest een uitgesproken groene uitstraling krijgen, compleet met leiplanten waar vogels en vlinders op af komen. Voor de bouw van landelijk uitziende schuren moesten vooral natuurlijke materialen worden gebruikt. De opdracht aan het Haagse bureau AA Architecten kende een hoog ambitieniveau. Het complex moest functioneel, duurzaam en onderhoudsvriendelijk worden. Bewust gebruik van grondstoffen en een bijdrage aan de reductie van CO2-uitstoot stonden eveneens op het verlanglijstje. In zo’n groene omgeving bouwen is andere koek dan de woontoren ‘het strijkijzer’, die AA Architecten voor Den Haag ontwierp. Met die 42 verdiepingen tellende torenflat sleepte het bureau de prestigieuze Emporis Skyscraper Award in de wacht.

Vleermuizen

Het Doornse project vroeg om speciale aandacht voor de ecologie van de omgeving. Als de hekwerken eenmaal begroeid zijn, gaat het hele complex op in de groene ruimte. Overbodige luxe is dat niet, want nieuwe milieustraat en gemeentewerf liggen aan de rand van de ecologische verbindingszone. De zuidkant van het terrein grenst aan het Von Gimborn arboretum en op een steenworp afstand legde de provincie eerder dit jaar een faunapassage aan. Om de natuur zo weinig mogelijk geweld aan te doen, worden rond het nieuwe afvalstation speciale maatregelen genomen. Vogelnestkasten, een vleermuisflat en een ecologische verbindingsstrook met inheemse bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken doen bijna vergeten, dat er op het terrein ook chemicaliën worden opgeslagen.

Slingers en toespraken

Vorige week dinsdag gingen de poorten van het aanbiedstation open. De slingers en toespraken blijven nog even in de la liggen, in afwachting van de officiële opening op 29 september.

Voor inwoners van de oostelijke Heuvelrugdorpen verandert er door de opening van het nieuwe complex er overigens niets. Zij blijven voor het afvoeren van chemisch en ander afval aangewezen op het aanbiedstation Remmerden.

advertentie
advertentie