John Achterberg heeft ‘topvak’

7 juli 2011 om 00:00 Nieuws

LEERSUM - Er zullen weinig inwoners van Leersum zijn die hem niet kennen. John Achterberg, geboren en getogen Leersumer, vierde op 1 juli het 35-jarig bestaan van zijn zaak aan de Rijksstraatweg. Zijn personeel noemt hij een superfamilie, die een belangrijke factor zijn in het succes van ‘John Achterberg bloemenadvies’. ,,Ik heb een topvak, en ga daar zeker nog een aantal jaren mee door,’’ John Achterberg straalt één en al enthousiasme uit als hij terugblikt én vooruitkijkt.

,,Met het team vormen we een superfamilie’’

door Jan Meijer

Het verhaal van John Achterberg begint in de jaren zeventig van de vorige eeuw. ,,Bloemen zijn al vanaf mijn jeugd een roeping. In de familie vond men dat best vreemd, want niemand had ‘iets’ met bloemen. Ik ben begonnen met venten van bloemen langs de deur, en in 1976 begon ik, op dezelfde plek waar ik nu nog steeds zit, een zaak. Dat was aanvankelijk een kraam langs de straat - ik zette letterlijk elke dag de bloemetjes buiten - en ik maakte lange dagen, die begonnen met een rit naar de veiling voor verse voorraad. Omdat ik nog pas 19 jaar was, moest ik bij de rechter om handlichting vragen, een wettelijk voorschrift om minderjarigen handelsbevoegdheid te geven.’’

Het enthousiasme voor zijn vak is bij John Achterberg na 35 jaar nog onverminderd groot: ,,Het omgaan met mensen, de verandering van de seizoenen met steeds andere bloemen, het stylen geven zoveel mogelijkheden om mijn creativiteit te uiten dat elke dag weer anders is. Samen met mijn vrouw Hennie is de formule bedacht van bloemadvies in plaats van een gewone bloemenwinkel. We hebben ons eigen wereldje kunnen creëren waarin we onszelf lekker voelen, maar ervoor waken niet te blijven hangen in het succes.’’

In het Leersumse Bloemencorso kan John Achterberg die creativiteit optimaal tonen. ,,Elke Bloemenkoningin is anders, elke jurk van haar is anders en elk jaar rijdt ze in een andere auto. Het bloemenarrangement moet dus elk jaar volledig kloppen. En dat is mijn uitdaging, ik kick erop, al meer dan 20 jaar. Ik zie het corso als een fantastisch feest van ons Leersumers om onze identiteit in stand te houden.’’ En dus wordt de Bloemenkoningin altijd voorzien van een bij haar en haar uitstraling passend boeket.

Hij realiseert zich dat hij zijn succes niet kan realiseren zonder goed personeel: ,,Het is een superfamilie: drie mensen in de winkel en drie mensen voor de bezorging. Ze maken hun eigen diensten. We zitten regelmatig bij elkaar om even terug te kijken naar wat is gebeurd en de planning door te nemen. Ieder kent zijn taak en dan loopt het zoals het moet.’’ Daarin past ook het cadeau van het personeel: een prachtige foto van de bloemenzaak en een bon voor een musicalbezoek.

John Achterberg heeft heel wat felicitaties in ontvangst genomen. ,,Mag ik je kussen?’’ vroeg een klant. ,,Vandaag vanzelfsprekend wel, éénmaal per 35 jaar moet kunnen,’’ reageerde John Achterberg. Nadat alle festiviteiten achter de rug waren en het leven van alledag weer werd opgepakt liep hij volgens eigen zeggen ‘nog steeds op watten’. Alle aandacht heeft hem goed gedaan.

advertentie
advertentie