Aangenaam spel op voorspeelavond

30 juni 2011 om 00:00 Nieuws

MAARN - De leerlingen die pianoles krijgen van Mathieu Daniel Polak zijn verzekerd van een verrassende manier van lesgeven en een grote keuzevrijheid wat betreft het repertoire. Op de jaarlijkse voorspeelavond, dit keer in de Twee Marken, was dat goed te merken. Klassieke muziek sloot vlot aan op popmuziek, of andersom, en musicalliedjes en filmmuziek kwamen evenzo tot hun recht. De verrassing speelde zich af tijdens het intermezzo, waarin Mathieu zelf met een geïmproviseerde tooncompositie, geïnspireerd op een tentoongesteld schilderij van de Leersumse kunstenaar Jaap Grünbauer, debuteerde.

Klank en kleur bij elkaar gebracht

door Han Overkamp

Vijfentwintig leerlingen, voornamelijk afkomstig uit Driebergen en Doorn, kregen deze avond de kans om een heuse vleugel te bespelen en om te laten horen wat ze van hun leermeester hebben geleerd, of beter gezegd: meegekregen. Zo hadden de jongeren in de leeftijd van zes tot achttien jaar en een paar volwassenen als dringend advies van Mathieu meegekregen: ,,Liever mooi dan goed spelen deze keer.” En dat werkte uitstekend. Meestal zeer luchtig gekleed, het was smoorheet in de zaal, met het pianoboek onder de arm, besteeg de een na de ander het podium en begon stoer of nerveus aan zijn opdracht. Wat vervolgens ten gehore werd gebracht, had steevast een ontroerende, verblijdende of betoverende werking op het publiek met familieleden en bekenden. Zelfs op de extra kritische broertjes en zusjes. Na het boek weer dichtgeklapt te hebben en bij diepe, opgeluchte, buigingen, ontving iedereen dan ook een enthousiast en welverdiend applaus.

,,Ik ga er van uit dat al mijn leerlingen iets creatiefs in zich hebben”, zegt Mathieu na afloop. ,,En dat boor ik aan, waardoor de muziek die ze naspelen verrijkt wordt met hun eigen dynamiek. Een vast onderdeel van mijn lessen is daarom ook het improviseren en het uit het hoofd spelen, zodat iedereen zijn eigen muziekstukje componeert.

Bovendien ben ik er van overtuigd dat iedereen mooie muziek kan maken, mits onder goede begeleiding. Met mijn manier van lesgeven is het zelfs mogelijk dat ook een verstandelijk minder begaafde jongere het tot voorspelen brengt. Bovendien heb ik voor jonge kinderen een lesmethode ontwikkeld die het leren van noten, nogal eens een lastige klus, uitstelt tot later.”

Mathieu Polak is niet alleen actief als leraar piano, maar ook als beiaarddocent. Hij heeft een aanstelling bij de Beiaardschool in Amersfoort en bij de Erasmus Universiteit. Zelf speelt hij solo of in ensembles op de piano en als beiaardier in heel Nederland. Ook is hij componist van zowel klassieke als lichte muziek. Kortgeleden is hij begonnen met het schrijven van kinderverhalen, wederom een illustratie van zijn wens om relaties tussen muziek en andere kunstdisciplines te leggen.

Op 22 oktober speelt hij met zijn Maarnse vriendin Yoko Kobayashi in de Theresiakerk in Maarn. Zij bespeelt dan de blokfluit; hij de piano en de kamerbeiaard. Voor wie meer wil weten: www.polocca.nl.

advertentie
advertentie