Veel voorkomende criminaliteit op Heuvelrug daalt

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

HEUVELRUG - ,,De criminaliteit blijft dalen, u kunt rustig gaan slapen vannacht’’. Dat advies gaf politiechef Willem van de Vliert vorige week aan de plaatselijke politiek. De commissie Bestuur & Middelen van de gemeenteraad hield een speciale dialoogavond over de aanpak van overlast en misdaad.

door Michiel Schaaij

Volgens Van de Vliert ligt de Utrechtse Heuvelrug aardig op koers in het streven om veel voorkomende criminaliteit een halt toe te roepen. Vernielingen, autokraken, fietsendiefstallen en woninginbraken roepen irritatie en boosheid op. Het Integraal Veiligheidsprogramma van het college mikt dan ook op een forse daling van die vergrijpen. In de periode tot 2014 moet de veel voorkomende criminaliteit met 40 procent dalen. Om die afname te bereiken, moeten notoire veelplegers zo lang mogelijk achter de tralies worden gehouden, vindt Van de Vliert. Die delinquenten zijn namelijk zo hardnekkig, dat ze een week na vrijlating alweer voor een spoor van criminaliteit hebben gezorgd.

De politiechef bracht ook slecht nieuws mee bij zijn bezoek aan de raadzaal. ,,Niet alles gaat goed, want het aantal bedrijfsinbraken is bijna verdubbeld’’, wist hij te melden. Driebergen en het Amerongse industrieterrein zijn favoriet bij het inbrekersgilde. De pakkans van criminelen blijft een zorgenkindje voor het politiedistrict Heuvelrug. Vanwege de lange aanrijdtijden zijn heterdaadjes eerder uitzondering dan regel. Maar tijdens de donkere uurtjes worden de kaarten anders geschud. ,,De nacht is voor ongedierte. Als het nodig is, zetten we elke auto aan de kant’’, zei Van de Vliert daadkrachtig.

Overigens heeft het proefproject waarmee de politie het vertrouwen van de Doornse bevolking wil terugwinnen, een goede start gemaakt. De eerste positieve reacties zijn binnen, liet projectleider Janneke van Wetten aan de leden van de raadscommissie weten.

advertentie
advertentie