Driebergen in oude ansichten

23 juni 2011 om 00:00 Nieuws

DRIEBERGEN - ,,Kijk, het bosmeertje was toen anderhalve meter diep. Iedereen ging daar destijds zwemmen en mariniers hielden er oefeningen. Dat is nu onvoorstelbaar, het meertje staat al heel lang droog.” Driebergenaar Alexander Heimel spreekt met enthousiasme over één van de meer dan honderd foto’s in het boekje ‘Driebergen-Rijsenburg - Mijn dorp in oude ansichten’, dat deze week in de winkels ligt. Voor deze fraai vormgegeven uitgave van de BDU heeft hij een oogstrelende keuze gemaakt uit zijn enorme collectie ansichtkaarten en historische foto’s, die inmiddels meer dan zestienhonderd unieke exemplaren omvat.

Fotoboek met uniek oud materiaal

door Jan de Beer

Heimel beschouwt de uitgave van het boekje als de kroon op zijn verzameldrift, die hem voortdurend naar zeldzaam materiaal doet speuren. Vorig jaar wijdde de Stichtse Courant een artikel aan één van zijn opmerkelijke vondsten, een fotoreportage van de bevrijdingsoptocht die in mei 1945 in Driebergen plaatsvond, en voor de BDU was dat aanleiding om Heimel te benaderen voor de samenstelling van een fotoboek.

Alexander Heimel gaf zichzelf hierbij de opdracht om een selectie te maken die ‘anders dan anders’ is. ,,Ik heb vooral gezocht naar afbeeldingen die nog nooit eerder in een boek zijn gepubliceerd”, zegt hij. ,,En ik heb zoveel mogelijk gekozen voor foto’s waarop ook mensen te zien zijn, omdat die het tijdsbeeld nog beter weergeven.” Het boekje bevat daarom vele foto’s die vanaf een verrassend standpunt zijn genomen, zoals het vroegere Seminarie gezien vanaf de boskant en het Kerkplein vereeuwigd aan de achterzijde. Maar ook zijn er afbeeldingen van villa’s, die er nu niet meer zijn, waarop tevens de toenmalige bewoners trots in de voortuin staan te poseren. ,,Anders dan nu werden vroeger overal ansichtkaarten van gemaakt”, zegt Heimel. ,,Dat leverde soms tamelijk uitzonderlijke plaatjes op.” Als voorbeeld wijst hij op een foto uit 1962 waarop alleen maar het viaduct op de Arnhemsebovenweg is te zien, en een foto van een grote schuur op de Catharijnestraat die daar volgens hem zo’n honderd jaar lang het straatbeeld bepaalde. Elke foto in het boekje is door Heimel ook van een verhelderende beschrijving voorzien. ,,Ik maak als het ware een historische wandeling vanaf het station tot aan de Horst met daar tussenin allerlei uitstapjes”, zegt hij. Die ‘uitstapjes’ bestaan uit opmerkelijke plaatjes van wijken als het Zuiderplantsoen en de Engh in een zeer pril stadium of Museum De Arreslee dat slechts één jaar in het, reeds lang verdwenen, openluchttheater was gevestigd. Voor het boekje heeft Heimel ook enkele ansichtkaarten van rond 1900 geselecteerd, ,,Die zijn echt zeldzaam”, zegt hij. ,,Het zijn zeer vroege exemplaren, want ansichtkaarten bestaan sinds 1898.”

Het boekje is in Driebergen verkrijgbaar bij de boekhandels Jacques Baas, The Readshop en sigarenmagazijn Westeneng. Bovendien zal Alexander Heimel morgen vanaf 13.30 uur een signeersessie houden bij C1000 in winkelcentrum De Sluis.

advertentie
advertentie